TERUG

vandeStreek bier opent het bockseizoen op 1 oktober!

1 oktober 2021

Bockbier is een van de enige echte Nederlandse bierstijlen en de traditie om deze feestelijk te introduceren leeft nog volop bij vandeStreek bier. Ondanks dat de brouwers van de Blackbock geen traditioneel bockbier brouwen maar er een moderne twist aangeven wordt het bier dus wel ouderwets feestelijk onthaalt op 1 Oktober.

Bockbier is een uit Duitsland overgewaaide bierstijl die volledig vernederlandst is over de jaren. Al begin van de 20e eeuw won deze stijl in rap tempo aan populariteit. Het eerste hoogtepunt van dit typische seizoensbier ligt voor de tweede wereld oorlog. Tijdens de oorlog stond de productie een tijd stil en pas jaren er na werd trots geadverteerd met het feit dat het bockbier er weer was.

De meeste bockbieren die we in Nederland kennen worden echter nog niet zo lang gebrouwen. Vele zijn pas in de jaren 90 voor het eerst verschenen. Grote brouwerijen focussen vooral op de caramel en zoete smaak terwijl moderne Craft brouwerijen vaak spelen met de ingrediënten.

De Blackbock van vandeStreek bier uit Utrecht is geen uitzondering hierop. Het recept is gebaseerd op een traditionele bock maar een groot deel van de gecarameliseerde mouten is vervangen door gebrandde mout. Het bier heeft daarom bijna het karakter van een porter of stout. Ook wordt de blackbock wat lichter gebrouwen, met 6% alcohol, dan vele van zijn sitjlgezellen.

De nieuwe Blackbock wordt feestelijk ontvangen in het proeflokaal aan de brouwerij met naast de Blackbock ook een Doppel Weizenbock, vatgerijpt en niet vatgerijpt, én een door de brouwers gemaakte ijsbock versie van de blackbock. Deze heeft bijna dubbel het alcoholpercentage van het originele bier door een bevriezingsproces.

Blackbock is te bestellen voor alle slijterijen en horeca in Nederland op blik en op fust.