Wat is vloeibare hop?

24/04/2024 Brouwerij
Wat is vloeibare hop?

Welkom bij een verrukkelijke duik in de wereld van hop! En niet de hop in de vorm hoe we het al eeuwen kennen, als hopbloem of pellet, maar deze blog gaat over de rijzende ster van de brouwerswereld: vloeibare hop! Een vorm van hop die de brouwerswereld de afgelopen jaren op z’n kop heeft gezet. We nemen je mee in het verhaal van deze nieuwe ontwikkeling. Dus pak er een lekkere IPA bij, leun achterover en laten we plonzen in de wereld van vloeibare hop!

Vloeibare hop, nieuwkomer in de hop scene.

Ah, hop. De bloemige rockster van de brouwscene, ook bekend als Humulus Lupulus. Al eeuwenlang een onmisbaar ingrediënt in het bierbrouwen. En waarom? Nou hop zorgt er niet alleen voor dat bier langer houdbaar blijft maar het geeft ook nog eens heerlijke aroma’s, smaken en bitterheid aan het bier! Het is als de danspartner van mout. Samen met water, zorgen ze voor een smaakvolle tango die elke smaak de moeite waard maakt.

Stel je voor: hopbloemen en hoppellets die traditioneel gebruikt werden om dat bittertje en aroma aan het bier toe te voegen. Maar wacht, enter vloeibare hop, met al zijn bruisende glorie!

Hoppellets zijn samengeperste hopbloemen, vloeibare hop is nog geconcentreerder!

Vloeibare hop: de heetste danspartner in brouwland.

Laten we even buigen voor de nieuwkomer van de show: vloeibare hop, ook wel bekend als hopolie of hopextract. Dit vloeibare goedje is voor ons en menig brouwer een magisch elixer vol met smaakexplosies. Waarom we het zo magisch vinden?

Het is super efficiënt. Vloeibare hop is geconcentreerd waardoor je maar een klein beetje nodig hebt om al superveel aroma’s en smaken toe te voegen aan het bier. Minder hop voor dezelfde smaakexplosie dus!

Het is mega consistent. Zeg vaarwel tegen seizoensgebonden smaakschommelingen. Vloeibare hop houdt zijn smaak het hele jaar door en tussen elke batch lekker consistent.

Minder sjouwen. Geen gesjouw met zakken hoppellets of kratten hopbloemen. Omdat vloeibare hop geconcentreerd is neemt het minder ruimte op in bijvoorbeeld de vrachtwagen. Wat weer minder transport betekent wat weer goed is voor moeder natuur.

Vloeibare hop kan (net zoals andere vormen van hop) op verschillende momenten in het brouwproces worden toegevoegd!

Vloeibare hop in het brouwproces.

Vloeibare hop kan, net zoals hoppellets of hopbloemen, op verschillende momenten in het brouwproces toegevoegd worden.

Tijdens het koken. Tijdens het koken van het wort (ja, HET wort) kan vloeibare hop worden toegevoegd om te zorgen voor een fijne bitterheid.

In de whirlpool. Als vloeibare hop in de whirlpool wordt toegevoegd zorgt dit voor intense aroma’s.

Tijdens het dryhoppen. Als het wort eenmaal in de tank zit om uiteindelijk bier te worden kan vloeibare hop toegevoegd worden om zijn heerlijke aroma’s en smaken aan het bier te geven.

Vloeibare hop heeft zijn plek veroverd in de brouwwereld en lijkt ook geen plannen te hebben hier binnenkort uit te verdwijnen. Gelukkig maar! De vloeibare variant van Mosaic heeft ons bijvoorbeeld al de superfruitige tonen in Mosaic Magic gebracht. Met zijn efficiëntie, consistentie en flexibiliteit is vloeibare hop dus een blijvertje geworden. We hopen er nog veel heerlijke brouwsels mee te brouwen.

In onze foodbar aan de Oudegracht stroomt het eerste bier van de vloeibare hop serie nu uit de tap!

Liquid IPA Serie, vloeibare hop in de spotlight.

Wil je nou eens proeven waarom wij zulke grote fans van vloeibare hop zijn? Dan is dit je geluksdag! Vanaf nu vind je namelijk in onze Foodbar aan de Oudegracht de Liquid IPA Serie. Een Serie IPA’s waarin we gebruik maken van vloeibare hop. Elke keer lichten we een andere hopsoort uit en je kunt nu gaan genieten van Liquid Citra. Een hazy, zijdezachte NEIPA met een volle body en onweerstaanbare fruitige tonen. Dit bier brengt de magie van vloeibare hop rechtstreeks in je glas. We kunnen wel doorgaan met superlatieven voor dit bier opnoemen maar het beste is om het zelf te gaan ervaren. Kom dus eens langs bij ons aan de Oudegracht!

Meer Nieuws

Wat betekenen EBC en IBU?
15-04-2024 Brouwerij

Wat betekenen EBC en IBU?