Welkom in onze speeltuin

Door gebruik te maken van de simpele ingrediënten water, hop, mout en gist brouwen we elke dag bieren vol smaak, waar iedereen van kan genieten. In 2010 begonnen Sander en Ronald in de keuken met brouwen, inmiddels is vandeStreek bier een steeds groter wordende groep professionals en fanaten die elke dag bezig is met het perfectioneren van onze bieren.

In onze brouwerij brouwen we per batch zo’n 40 hectoliter, oftewel 13.000 blikjes bier. De meeste dagen brouwen we meerdere batches op een dag om aan de enorme vraag te kunnen voldoen. Wil jij ons bier bestellen om thuis te proeven? Dat kan!

Stap 1

Recept maken

Tijdens het maken van een recept gaan we uit van de smaak die we uiteindelijk in het glas willen. Zijn we op zoek naar veel mondgevoel dan gaat de gedachte meteen naar haver en tarwe in de moutstort. Brouwen we een bitter bier, dan gaat de hoeveelheid hop in de kookketel omhoog. Wordt het een IPA, dan bedenken we hoeveel gram per liter we zullen gaan dryhoppen. Niet alleen de ingrediënten zijn onderdeel van het recept, ook het brouwproces zelf kan per recept worden aangepast. Zo kunnen we bepaalde stappen langer of korter uitvoeren en de temperatuur kan tijdens alle stappen aangepast worden om de smaak van het bier te beïnvloeden.

Om tot een nieuw recept te komen moeten we natuurlijk ook inspiratie opdoen. Daarom organiseren we in de brouwerij vaak proeverijen waarbij de gekste bieren voorbij komen. De recepten van vandeStreek bier worden nog altijd door Sander en Ronald gemaakt, net als toen ze in 2010 begonnen met brouwen in de keuken.

Stap 2

Schroten

De brouwdag begint met het schroten van de mout en andere granen. Mout is een graankorrel en die pletten we in de schrootmolen. Tijdens dit proces willen we geen meel of bloem maken van het graan maar we breken de korrels wel grof op. De kafjes blijven zo veel mogelijk heel, die hebben we later in het brouwproces nog nodig. De totale moutstort bestaat meestal uit verschillende mouten en granen. Denk hierbij aan gerookte mout, zoals in onze Turf ’n Surf tripel, donkere mouten zoals in onze Stouts of haver en tarwe in onze romige Hazy IPA’s

Stap 3

Maischen

Tijdens het maischen wordt warm water gemengd met de geschrote mout. Tijdens het maischproces wordt zetmeel uit de mout door enzymen omgezet in suikers. Door het beslag continu te roeren wordt de temperatuur goed verdeeld, kunnen de enzymen hun werk doen en mengen we het tot een ketel vol graanpap. De ideale temperatuur tijdens deze stap ligt tussen de 62 en 72 graden Celsius.

Als alle suikers zijn omgezet verwarmen we het geheel tot 80 graden – waardoor het enzymatische proces wordt stopgezet. Zodra deze temperatuur wordt bereikt zijn we klaar voor de volgende stap.

Stap 4

Filteren

Tijdens het schroten, de eerste stap van het proces, willen we de kafjes van de mout heel laten omdat we die nodig hebben bij deze stap in het proces. Het geheel wordt naar de filterkuip gepompt, een tank met een dubbele bodem waar de kafjes op blijven liggen. De heldere vloeistof, die we wort noemen, stroomt onder de filterbodem weg, naar de kookketel. Tijdens het filteren voegen we extra water toe om zo veel mogelijk suiker uit de mout te spoelen. De kafjes blijven achter en noemen we vanaf nu bostel. Een zeer vezelrijk restproduct dat erg geschikt is als veevoer. Onze bostel gaat naar boer Jan, die de bostel aan zijn geiten voert. De geitenkaas die gemaakt wordt van de melk van deze geiten is te proeven in ons proeflokaal.

Stap 5

Koken

Het heldere suikerwater wat onder de filterplaat uitkomt, stroomt naar de kookketel. We koken de meeste van onze bieren één uur. Tijdens het koken verdampen ongewenste aromastoffen, wordt het geheel steriel, klonteren eiwitten samen én wordt voor het eerst hop toegevoegd. De hop die de kookketel in gaat zorgt voor de bitterheid van het bier.

Stap 6

Koelen

Voordat de wort die we nu hebben echt bier kan worden koelen we die terug naar de gewenste temperatuur voor het vergisten. Bij lagers koelen we naar 10 tot 15 graden. Bovengistende bieren worden gekoeld naar een temperatuur tussen de 18 en 24 graden.

Het water dat we gebruiken om te koelen wordt tijdens het koelen opgewarmd en opgevangen in de heetwatertank. Dit water gebruiken we als maischwater van de volgende batch.

Stap 7

Vergisten

Afhankelijk van de giststam die we gebruiken en het recept van het bier bepalen we de vergistingstemperatuur. Op deze temperatuur laten we de gist zijn werk doen. Na ongeveer 1 week is de vergisting doorgaans klaar en koelen we het geheel naar 2 graden Celsius. Dit proces is gelijk voor al onze bieren, of ze nu zwaar in alcohol zijn of Non Alcoholic.

IPA’s en andere hoppige bieren worden tijdens hun vergisting ook nog gedryhopt. We voegen dan hop toe aan het vergistende bier zodat er extra veel smaak uit de hop in het bier kan komen.

Stap 8

Lageren

Het na de vergisting terugkoelen van het bier naar 2 graden Celsius wordt lageren genoemd. Tijdens het lageren worden ongewenste stofjes, die ontstaan zijn tijdens de vergisting, opgeruimd. Deze vervliegen of worden door de gist actief opgeruimd. Ook zorgt deze periode van koude rijping voor het uitzakken van eiwitten, gist en hop naar de bodem van de tank.

Stap 9

Centrifugeren

Na het lageren maken we het bier klaar om af te vullen. In sommige brouwerijen wordt bier dan gefiltered, maar bij ons niet. Wij hebben een hekel aan het filteren van bier, bij het filteren haal je namelijk ook smaakstoffen uit het bier. Om er voor te zorgen dat er geen stukjes in je glas zitten gaan al onze bieren door een centrifuge; ook wel separator genoemd. Tijdens dit proces blijven alle vloeistoffen, zoals hopolien, in het bier en worden alleen de vaste delen uit het bier geslingerd door een sterke centrifugale kracht.

Stap 10

Afvullen

De laatste stap voordat jij ons bier kan drinken, is dat we het moeten afvullen. Dat doen we in fles, blik of op fust. Bij het afvullen zorgen we er voor dat er zo min mogelijk zuurstof bij het bier komt. Zodra het bier is afgevuld gaat de kwaliteit namelijk helaas achteruit. Door zo min mogelijk zuurstof in de verpakking bij het bier af te vullen is het bier beter te bewaren.

De beste verpakking voor bier is een fust. Hierbij komt er per liter zo min mogelijk zuurstof bij het product. Als consument kun je het beste kiezen voor bier in blik. Een blik laat geen licht binnen en de kopruimte is goed zuurstofvrij te maken.

En stap 11

Mensen

Wat vaak vergeten wordt bij het beschrijven van het brouwproces, zijn de mensen die nodig zijn om dit uit te voeren. Ons brouwhuis en onze brouwerij zijn vrijwel niet geautomatiseerd en komt het dus vooral aan op mensenwerk. Iedere dag worden samples van alle tanks genomen om te meten, proeven en analyseren.

Als een bier klaar is wordt het voorbereid om af te vullen door een van onze productie­medewerkers. Het luistert heel nauw om de juiste hoeveelheid CO2, de juiste helderheid én de laatste keer te proeven voor we gaan afvullen.

Ook het afvullen is niet geautomatiseerd. Handmatig worden lege flessen of blikken op de lijn gezet. Het vullen gaat wel automatisch, hoewel de machines continu gemonitord moeten worden. Als laatste worden de flessen of blikken met de hand in dozen en vervolgens op een pallet gezet.

Zoals je kunt lezen vergt het een bepaald type mens om bij ons mee te kunnen draaien. Lijkt jou het wel wat om dagelijks met het brouwproces bezig te zijn? We zijn vaak op zoek naar talent.