TERUG

The ultimate guide to: Hop kweken!

16 april 2021

In april krijg je bij elke bestelling vandeStreek bier een stekje Klophop zodat we samen met jullie de grootste hoptuin van Europa kunnen maken. Klophop in elke tuin, op elk balkon, langs elke lantaarnpaal! Om jullie te helpen je hop goed te laten groeien, geven we je hier wat tips.

Voorwerk

Hop is een klimplant en kan wel 10 meter hoog groeien. Voordat je de hop dus gaat planten, moet je wat voorwerk doen. Als je de hoogte hebt, kun je wat palen in je tuin zetten waar je klimdraden aan vastknoopt. Als je de hop op je balkon gaat laten groeien, is het een kwestie van afspraken maken met je bovenburen. Of lijnen maken rondom je balkon en die laten zigzaggen. (Of je gebruikt die lantaarnpaal voor je deur…). Zon is belangrijk voor de hop. Plant het stekje dus op een plek waar veel zon komt.

Wortels

Als je de hopstekjes plant, zorg je ervoor dat je de hop aanleidt aan de klimdraad. Zorg dat de wortels goed onder de aarde zitten. In de grote hopvelden zorgen ze ervoor dat ze de hopplanten aanaarden; ze bedekken de wortels van de plant met een extra laag grond. Maak dus een bergje aarde om de rank. Als er oppervlaktewortels zichtbaar worden, knip die weg. Die zijn er alleen om de plant te vermeerderen, en we willen juist dat ons stekje alle energie gaat steken in zijn eigen hop. Om het woekeren van de wortels tegen te gaan, kun je de hop in een ruime kuip planten. Anders zit je hele tuin binnen de kortste keren onder de hop.

Snelgroeier

Wanneer de hop gaat groeien, kan dat heel snel gaan. Soms wel 10 centimeter per dag. Besef dat de hop de zon volgt en altijd omhoog wil. Je moet dus in de gaten houden dat de hop de klimdraad volgt en de plant zo nodig herleiden. Als de plant eenmaal de hoogte ingaat, kun je de bladeren aan de voet wegknippen. Als je meerdere ranken hebt, kies er 4 of 5 mooie uit, en knip de rest weg. Zo zorg je ervoor dat er meer energie van de plant naar de hopbellen gaat.

Verzorging

Als je hopplant in de tuin staat, hoef je haar niet bij te voeden, maar het kan geen kwaad. Als je hopplant in een pot of kuip staat, is het verstandig om altijd bij te voeden. Elke maand wat organische meststof rond de plant strooien, maakt het een mooie, gezonde plant. Daarnaast is de hop een dorstige plant, ze heeft veel water nodig om zo hard te kunnen groeien. Als het weinig regent, geef dan genoeg water. En als je plant in een pot staat, zorg ervoor dat het overtollige water weg kan.

Groen

Als de bladeren van de hopplant verkleuren, dan moet je in actie komen. Als de bladeren van groen naar geel neigen, dan heeft de plant een tekort aan voedingsstoffen of stikstof. Strooi dus wat extra organische mest rond de wortels. Worden de bladeren aan de rand bruin, dan heeft de plant meer water nodig.

Tijd voor de oogst

Afhankelijk van het ras zijn de hopbellen in september oogstrijp. Als de bellen niet meer zacht zijn, maar knisperen, dan controleer je of de lupuline zich heeft gevormd. Als je een hopbel opent, zie je gele poeder tussen de blaadjes. De lupuline vormt zich pas in de laatste 14 dagen, dus controleer op tijd en oogst niet te vroeg. De Klophop gaat geoogst worden op 18 en 19 september in 2021. Breng dan dus je plant mee naar het proeflokaal en samen gaan we plukken!

Plukken

Als je dan kan oogsten, maak je de klimdraad los en leg je de hoprank ergens waar je er makkelijk bij kan. Pluk alle hopbellen en leg ze op een schone droge doek. Breng de verse hop zo snel mogelijk naar de brouwerij zodat wij er een mooi bier mee kunnen brouwen.