- Nieuws
- /
Let’s talk about verpakkingen!
Je kunt bier in verschillende verpakkingen kopen: fles, blik, stalen fust, plastic fust, cask en er zijn zelfs bieren in een zak te koop. Op zich maakt het niet uit waarin bier verpakt wordt, als de smaak maar is wat ‘ie moet zijn. En juist daar zijn de meningen over verdeeld. Wat smaakt nu het best? Bier uit fles? Bier uit blik? Bier van de tap?
Naast smaak zijn er andere overwegingen om voor een bepaald verpakkingsmateriaal te kiezen. De uitstraling van bier is belangrijk: daarom maken we voor elk bier een eigen etiket. En ook duurzaamheid is tegenwoordig een reden om voor een specifieke verpakking te kiezen. Alsof je als brouwer nog niet genoeg te kiezen hebt.
Vom fass
Van oudsher wordt bier in het café vanuit het vat geschonken. En dat was in vroeger tijden echt vanuit een houten vat achter de toog. Nu zie je dat ook nog wel eens, maar dat is dan tijdens een speciaal evenement. De vaten van tegenwoordig zijn van staal of van plastic en worden met koolzuurdruk getapt. Er zijn ook cafés die tappen vanuit de cask, op de traditionele Engelse manier zonder koolzuurdruk: met een handpomp.
Veel bierdrinkers zijn opgegroeid met bier van de tap. Vroeger (heel vroeger) was bier nog niet in de supermarkt te krijgen, laat staan dat er iets anders dan pils te drinken was. Bier dronk je dus van tap als je op café ging. En de meeste mensen geloven er heilig in dat bier van de tap beter smaakt dan van fles. Dat is een mooi uitgangspunt voor een proeverij. Kijk eens of je bij een café mag proeven tussen fust en fles of blik (of juist alle drie). Wel blind proeven, zodat je niet beïnvloed wordt. Wat smaakt beter?
Fles
Bier is al jaren in fles te koop. Verschillende kleuren flessen, zelfs. Thuis drink je dus bier uit fles. Soms in een glas uitgeschonken, soms rechtstreeks uit de hals. Fles heeft een aantal nadelen. De eerste is het drinken uit de fles. Dat zorgt ervoor dat er veel koolzuur in je maag komt. Dus als je boert van bier, komt het daardoor. Beter is het om het bier uit te schenken in een glas. Dat vermindert de hoeveelheid koolzuur die in je maag komt.
Het tweede nadeel van glas is dat het licht doorlaat, en dat beïnvloedt de smaak van het bier. En niet op een fijne manier. Hoe lichtdoorlatender het glas, hoe meer het de smaak beïnvloedt. De Amerikanen noemen het skunky, blijkbaar ruikt een stinkdier zo… Nederlanders herkennen vaak de geur van wiet. Je kunt het lekker vinden, maar het is geen geur die in bier thuishoort.
Bruine flessen beschermen het bier het best tegen licht, blauwe en groene flessen iets minder, en ‘blanke’ flessen het slechtst. Daarom wordt er aan bieren in doorzichtige flessen ook gemodificeerde hop toegevoegd zodat je niet die wietgeur krijgt.
Blik
Blik laat geen licht door, daar zal je geen skunky bieren in tegenkomen. Daarom is blik ook steeds meer favoriet bij brouwers om hun bieren in te verpakken. In het begin waren bierdrinkers huiverig om bier in blik te kopen. Ze dachten dat het bier een metaalsmaak zou krijgen, maar de techniek is zo ver dat dat niet meer gebeurt. Qua uitstraling zijn er nog wel bierliefhebbers die blik associëren met goedkope halve liters pils van de onderste plank, maar die zijn meer en meer in de minderheid. Het ontwerp van de etiketten van de huidige brouwers geeft ook wel aan dat het kwaliteitsbier is.
Ook hier wordt er soms rechtstreeks uit het blik gedronken. Wat voor de fles geldt, geldt hier natuurlijk ook. Het bier uitschenken in een glas is beter voor je maag. Daarbij kun je het bier als je het uitschenkt veel beter ruiken, en dat is voor alle hoppige bieren echt een meerwaarde.
Duurzaamheid
Qua duurzaamheid is de keuze minder makkelijk. Statiegeldflessen en metalen fusten zijn duurzaam, maar al die flessen en fusten moeten vervoerd en gereinigd worden. Wegwerpflessen worden in Nederland maar voor 70% gerecycled. Voor een kleine brouwerij zijn blikken dus de duurzaamste keuze. Er passen flink meer dozen op een pallet, het product is sneller koud in de koelkast en in welke afvalstroom ze ook terecht komen, ze zijn er makkelijk uit te halen en zijn helemaal recyclebaar. Daarom verpakt vandeStreek bier zoveel mogelijk in blik.