- Nieuws
- /
Hop hop hop!
Eén van de vier smaakmakers van bier is hop. Voor sommige brouwers dé smaakmaker. Bij vandeStreek bier brouwen we vaak hop-forward bieren; onze IPA’s Hop Art, Hazy Weekend, of Playground bijvoorbeeld. Meestal is er op de verpakking te vinden welke hopsoort er in onze bieren zit. Om maar even aan te geven dat de smaak van hop écht belangrijk is. Naast alle commerciële rassen die we gebruiken, hebben we ook ons eigen hopproject: Klophop.
Hopteelt
Hop wordt verbouwd in de gematigde en koude zones van onze planeet: rond de 32e breedtegraad. Dat betekent dat er over de hele wereld ruimte genoeg is voor hop; het wordt verbouwd in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Nieuw-Zeeland en zelfs in Japan en Australië.
Ook in Nederland wordt hop verbouwd, maar ons kikkerlandje is van origine geen grote hopproducent zoals Duitsland of Tsjechië. De laatste jaren zijn de Verenigde Staten druk hop aan het verbouwen: daar komen veel smaakvolle innovatieve hoprassen vandaan.
Verschillende smaken
Ieder gebied heeft traditionele hopsmaken die geassocieerd worden met de oude hoprassen en bierstijlen in dat gebied. Bij Duitsland en Tsjechië denken we meteen aan kruidigheid, Engelse hop is over het algemeen aards en Amerikaanse hoppen knallen van de citrus.
Oude wereld
Net als bij wijn wordt er bij hop gesproken over de oude en de nieuwe wereld. De Saaz hop is bijvoorbeeld een hop uit de oude wereld: Europa, Tsjechië in dit geval. Een edel hopras wordt het zelfs genoemd. Saaz is genoemd naar de stad waar het wordt verbouwd (hoewel de stad nu Žatec heet…) en is de belangrijkste hop voor pilsners. De pilsgeur komt dus deels van het aroma van Saaz.
Het Duitse Beieren heeft de Hallertau Mittelfrüh hop, de traditionele smaakmaker voor de Helles (het Beierse pils, zeg maar).De Hallertau heeft een grassig aroma. Ook uit Engeland komen traditionele hoppen, zoals Fuggle en East Kent Golding. Die geven een wat kruidiger en vaak aards aroma.
Zelfs Slovenië heeft een edele hop in huis: Styrian Golding, wat eigenlijk een geïmporteerde Fuggle is. Door de andere grond waarop het groeit, heeft het dus meer weg van de East Kent Golding. Terroir is dus ook bij hop van invloed.
Nieuwe wereld
De Verenigde Staten worden de nieuwe wereld voor hop genoemd, met name het gebied rond de Cascade Mountains. De Willamette Valley en de Yakima Valley zijn inmiddels beroemde hopgebieden (en laten die nu vlak bij elkaar liggen…). Cascade, Citra, Willamette, de frisse fruitige hoppen komen uit het westen van de USA. Hier is de IPA-revolutie begonnen: West Coast IPA’s. De oude wereld staat echter niet stil en er zijn inmiddels ook nieuwe Europese rassen die een smaakvolle fruitigheid geven.
Probeer onze verschillende IPA’s om de verschillende hopsmaken te proeven!
Terroir
Net als bij wijn wordt er dus bij hop gesproken over terroir. Een Fuggle uit Engeland ruikt en smaakt dus anders als die in Slovenië groeit. Een Duitse Cascade ruikt en smaakt anders dan de originele Amerikaanse variant. En een Nederlandse Fuggle of Cascade zal het bier ook weer anders doen smaken.
Klophop
Vlakbij onze brouwerij ligt Stadstuin Klopvaart, en daar groeit al sinds de jaren ’70 hop! De afgelopen 40 jaar heeft daar wilde hop gewoekerd en heeft het zich gekruist met andere hoppen. Nu hebben we de hop gecultiveerd voor ons eigen bier. Eigen hop van Utregse grond en zoals veel hoppen genoemd naar het gebied: Klophop.
Er groeit in de Stadstuin niet zoveel hop dat we al onze bieren er mee kunnen brouwen. Niet dat we dat willen. Niet elk bier hoeft naar dezelfde hop te smaken. Elk bier heeft z’n eigen smaak. In het voorjaar van 2021 deelden we duizenden stekjes uit aan horeca en consumenten met als doel om ieder jaar in september een oogstfeest te organiseren met Klophop vanuit heel Nederland. Houd onze socials in de gaten wanneer dit feest precies is en kom langs om te helpen met hop plukken!