- Nieuws
- /
Hoe organiseer je een thuisproeverij?
Met je vrienden op het terras bier drinken is leuk. Wat nog leuker is, is om thuis een bierproeverij te houden. Je kunt ze nieuwe smaken laten ontdekken. Testen of ze inderdaad het bier dat ze zo lekker vinden uit de line-up kunnen halen. Hoe goed smaken alcoholvrije IPA’s eigenlijk? Je kunt bieren met dezelfde bierstijl vergelijken. Of juist verschillende bierstijlen naast elkaar proeven om te kijken wat er dan anders aan is. Mogelijkheden te over!
Stap 1: de voorbereiding
Een thuisproeverij organiseren is simpel. Je kiest een thema (zie de inleiding) en haalt de benodigde bieren in huis. Eén fles of blik bier van 33 cl. is genoeg voor drie personen. We gaan namelijk proeven en daar gebruik je kleine hoeveelheden voor. Uiteraard heb je nog bier in huis voor na de proeverij, om na te genieten. Een vierde of vijfde bier van de proeverij in huis halen is dus slim; dan kunnen jij en je vrienden het bier dat jullie het lekkerst vonden naderhand echt drinken.
Zes verschillende bieren is voor een proeverij de max. Je wil namelijk de tijd nemen om elk bier rustig te proeven. En, na zes bier heb je al best wat indrukken achter de kiezen en ruik en proef je minder goed. Zeker als je dezelfde bierstijlen gaat proeven kan alles op elkaar gaan lijken.
Stap 2: bepaal de volgorde
Bepaal alvast de volgorde waarin je de bieren wil schenken. Dat kun je doen op oplopend alcoholpercentage, maar meestal kies je een oplopende smaakintensiteit. Sommige zware bieren hebben een lagere smaakintensiteit dan lichtere bieren, namelijk. Je kun de bieren die je gaat serveren zelf al een keer proeven van te voren.
Stap 3: regel goede glazen
Zorg dat je voor elke deelnemer een zelfde bierglas hebt. Dat schenkt namelijk makkelijk in; alles op dezelfde hoogte. Dat glas moet niet te groot zijn. vandeStreek heeft voor de proeverijen ook proefglaasjes van 15 cl. Anders doen witte wijnglazen het ook prima.
Ideaal voor je thuisproeverij: het vandeStreek proefglas!
Stap 4: proefformulier of vrij babbelen?
Je kunt de proeverij laagdrempelig inzetten en iedereen rustig laten ruiken en proeven, of je geeft de proevers wat meer houvast. Er zijn online verschillende proefformulieren te vinden waarmee je de structuur van je proeverij kunt aangeven. Met zo’n formulier neem je de proevers mee: eerst kijken, dan ruiken, dan pas proeven en als laatste je bevindingen noteren.
Stap 5: het proeven
Als je mensen blind wil laten proeven, dat wil zeggen dat ze niet weten wat ze gaan drinken, dan is het handig de bieren op een plek in te schenken waar ze de bieren niet kunnen zien. Zo niet, dan kun je de glazen aan tafel vullen. Je serveert de bieren uit en laat ze kijken, ruiken en proeven.
De kleur van een bier kan wat zeggen over de smaak. Mensen denken vaak dat een donker bier zwaarder is dan een bleker bier. Dat hoeft niet: een tripel heeft een hoger alcoholpercentage dan een Schwarzbier bijvoorbeeld. Dus, laat je proevers eerst kijken naar het bier. Welke kleur heeft het? Is het helder of troebel? Heeft het veel of weinig schuim?
De tweede stap is ruiken. Dit is voor de ongeoefende proever al een lastige stap. Je kunt ze helpen door door te vragen. Als iemand iets fruitigs ruikt, is dat dan tropisch fruit? Of citrus? Of bosfruit? Als iemand iets kruidigs ruikt, is dat dan een gedroogd kruid, of juist vers? Ruiken ze koffie? Chocola? Et cetera. Bereid je voor door de bieren voor te proeven en te ruiken zodat je je vrienden kunt helpen.
De laatste stap is proeven. De geuren die naar boven komen bij het ruiken, zullen vaak ook als smaak terugkeren. Vraag je proevers eerst te focussen op de basismaken: zoet, zuur, bitter en zout. Vraag ze naar de intensiteit van die smaken. Op een schaal van één tot vijf: hoe zoet, zuur, bitter of zout is het? Ook hier vraag je naar de smaak: welk fruit, wat voor koffie, chocola, etc.
Je kunt achter elkaar zes bieren laten proeven. Of je serveert je bieren uit in tweetallen, dan kunnen mensen de bieren vergelijken. Dat is leuk als je steeds twee dezelfde bierstijlen laat proeven. Of als je de verschillen tussen bierstijlen wil ontdekken, zoals bij een stout en porter, of een witbier en een Weizen. De smaak van verschillende hopsoorten bij IPA’s.
Hapje erbij?
Serieuze bierproevers krijgen alleen droge crackers en water geserveerd bij hun bieren. Zo kunnen ze tussen elk bier hun smaak neutraliseren en elk volgend bier dus goed proeven. Het is natuurlijk ook fijn om bij het proeven wat te knabbelen te hebben. Zet dus vooral wat nootjes, of wat worst en kaas op tafel. Het zal de smaak van de bieren wel beïnvloeden, maar dat is ook weer een leuke test.
Laat je proevers eerst een slok nemen en het bier proeven, daarna een hap van de worst of de kaas, en daarna weer een slok bier. Zo kunnen ze vergelijken of en hoe het eten de smaak van het bier beïnvloedt, of misschien het bier de smaak van het eten. Voor de volgende proefavonden kun je de lat wat hoger leggen en gaan experimenteren: welke kaas of worst smaakt het best bij welk bier?
Vergeet het volgende niet: belangrijk is dat je plezier hebt en geniet van de bieren. Bedenk hoe je proevers erin staan. Ga pilsdrinkers niet ineens zure bieren voorzetten, of dikke chocoladestouts. Begin met een wit of een session IPA. Laat je vrienden rustig nieuwe smaken ontdekken. Of laat ze zien dat ze hun favoriete bier niet zomaar kunnen herkennen. Proef, ontdek, geniet!