Het verhaal achter de Mosaic Hop IPA

01/08/2023 Brouwerij
Het verhaal achter de Mosaic Hop IPA

Als je een fan bent van IPA’s en hoppige bieren heb je er vast wel eens van gehoord, Mosiac hop. Deze hopsoort heeft de afgelopen jaren de bierwereld veroverd en heeft een speciale plek ingenomen in het hart (en de mond) van veel brouwers en bierdrinkers. Maar waar komt de hop, waar onder andere onze nieuwste Mosaic hop IPA: ‘Mosaic Magic’ mee gebrouwen is, vandaan? Wat maakt het zo uniek en waarom is het eigenlijk zo populair bij brouwers en fijnproevers? In deze blog duiken we in de wereld van de Mosaic hop en de Mosaic hop IPA.

Het begin van de Mosaic Hop IPA

Het verhaal van de Mosaic hop IPA begint in de Yakima Valley in de staat Washington in de Verenigde Staten. In de vroege jaren 2000 werd Mosaic hop ontwikkeld door een team van wetenschappers en hopboeren van de Hop Breeding Company (HBC) waar onder andere onze hopvrienden van Yakima Chief Ranches een onderdeel van zijn. Zij zijn een boerencollectief gevestigd in Yakima Valley en hebben een geweldige reputatie in de hopwereld. Samen met lokale hopboeren zorgen ze ervoor dat we altijd hop van topkwaliteit en versheid kunnen gebruiken in onze bieren. Zo weten we zeker dat we jou de beste smaakervaring kunnen bieden. Het doel van was om een nieuwe hopsoort te creëren met een uniek en complex aroma dat brouwers zou inspireren om spannende nieuwe bieren te brouwen.

De creatie van Mosaic hop

Mosaic hop is de liefdesbaby van de vrouwelijke variant van de hopsoort Simcoe en de mannelijke variant van de hopsoort Nugget. Van Simcoe heeft Mosaic zijn fruitige en circusachtige karakteristieken geërfd. Eigenschappen die ook duidelijk in elke Mosaic hop IPA terugkomen. Nugget hop heeft zijn kruidige en aardse tonen doorgegeven aan zijn dochter Mosaic. Door de combinatie van deze twee hopsoorten heeft Mosaic hop haar unieke en veelzijdige karakter gekregen. De naam ‘Mosaic’ is gekozen vanwege het brede spectrum aan aroma’s en smaken die deze hop met zich meebrengt. Vergelijkbaar met een mozaïek aan kleuren en vormen.

Wist je dat…

Wij elk jaar afreizen naar de Yakima Valley in Amerika om zelf de nieuwe hopsoorten te selecteren waar we dat jaar mee brouwen?

Mosaic is een van onze favoriete hopsoorten!

Unieke kenmerken van Mosaic Hop en waarom zijn Mosaic Hop IPA’s zo’n ding?

Wat Mosaic hop uniek maakt, is het rijke en complexe aroma dat het aan bieren toevoegt. Mosaic staat bekend om haar uitgesproken fruitige en kruidige karakter met tonen van bessen, citrus, mango, dennen en zelfs een klein beetje aardbei. Deze verzameling aan smaken en aroma’s zorgt ervoor dat Mosaic hop voor heel veel bierstijlen geschikt is.

Naast haar eigen uitgesproken en veelzijdige karakter is Mosaic hop ook nog eens een hopsoort die erg goed samengaat met andere hopvariëteiten. En kan worden ingezet om zowel bitterheid als aroma aan het bier toe te voegen. Dit is, samen met de veelzijdigheid in aroma en smaak, de reden dat het een van onze favoriete hopsoorten is om mee te brouwen. Het is super geschikt om heerlijke IPA’s mee te Brouwen met super veel smaken en aroma’s. Elk jaar brengen we een Mosaic hop IPA en ook dit jaar hebben we dit weer gedaan met de Mosaic Magic.  

Kijk hieronder een kort filmpje over Mosaic Magic!

 

 

Mosaic Hop in het brouwproces

Tijdens het brouwen kan Mosaic hop verschillende smaken en aroma’s toevoegen aan het bier, afhankelijk van wanneer je de hop toevoegt tijdens het brouwproces. Voeg je de hop toe tijdens het koken dan krijg je meer bitterheid. Voeg je de hop toe na het brouwen terwijl het bier in de tank zit dan krijg je meer de aroma’s van de hop in het bier. Dit noem je ook wel ‘dry hopping’.

Mosaic Hop toevoegen in de ketel voor een mooie bitterheid in de Mosaic Hop IPA

Onze favoriete bieren met Mosaic Hop

Mosaic Hop is één van onze favoriete hopsoorten en dus brouwen we er ook graag mee. Het bier wat ons verliefd maakte op Mosaic was een Mosaic IPA uit de Playground serie in 2016. Daarna was het hek van de dam en volgden er meer. In 2022 brouwden we Mosaic Maze, een Hazy IPA met Mosaic die binnen een paar weken helemaal uitverkocht was en dit jaar kunnen we genieten van Mosaic Magic. Wederom een Hazy IPA met Mosaic hop.

De eerste Mosaic Hop IPA die we brouwden.

Maar Mosaic Magic is niet zomaar gebrouwen met Mosaic hop, het is gebrouwen met alle beschikbare vormen van Mosaic. Zo hebben we gebruik gemaakt van de ‘standaard’ Mosaic hoppellets waarmee normaal gesproken wordt gebrouwen maar ook van Mosaic Cryo, Mosaic Incognito en Mosaic Spectrum. Mosaic Cryo is een geconcentreerde versie van de ‘standaard’ hoppellet die de hopkracht met 40-50% verdubbelt! Naast deze twee toepassingen is Mosaic ook nog eens in olie vorm toegevoegd met Mosaic Incognito en Mosaic Spectrum. Mosaic Magic is dus misschien wel onze meest ‘Mosaicige’ Mosaic IPA ooit!

Onze nieuwste Mosaic Hop IPA: Mosaic Magic

Bieren met Mosaic Hop

Naast de Mosaic Hop IPA’s specifiek gebrouwen met Mosaic maken we bij het brouwen van nog veel meer van onze bieren gebruik van Mosaic Hop. Zo voegt het bijvoorbeeld heerlijke fruitige tonen toe aan Playground, Fun House en Grapefruit IPA. Dit jaar kun je Mosaic ook vinden in de specials: Comeback Kid en Cheers to the Next 10 Years. Wil je de unieke en veelzijdigheid van Mosaic zelf proeven? Bestel dan het Mosaic Pakket. In dit pakket vind je alle bieren die we op dit moment beschikbaar hebben die gebrouwen zijn met Mosaic Hop.

Meer Nieuws

Mangobier, wat eet je daar nou bij?
13-07-2023 Brouwerij

Mangobier, wat eet je daar nou bij?