Wat is het verschil tussen witbier en weizen?

11/04/2024 Brouwerij
Wat is het verschil tussen witbier en weizen?

We weten allemaal dat Duitsers geen humor hebben, ze lijken daarmee erg op bierkeurmeesters. Bieren worden bij bierwedstrijden namelijk gekeurd op bierstijl. Als een bier niet past in de beschrijving van de stijl zal het ook nooit een prijs winnen. Rücksichtslos. Maar gelukkig brouwen wij niet voor het winnen van prijzen. Wij brouwen om lekker bier te kunnen drinken! En dan kom je met een witbier/Weizencombi bijvoorbeeld.

Wat is witbier?

Als je stijlen wilt gaan mixen, moet je wel weten wat je dan gaat combineren. Dus moet je eerst weten wat een witbier is. Als je de bier encyclopedie openslaat bij de letter 'W' staat er dat een witbier licht van kleur is en troebel. De geur is zoet granig met tonen van korianderzaad en citrus. In de smaak komen die koriander en citrus wat sterker terug, met een rinse (da’s een frisse, lichtzurige) nasmaak. Een verfrissend bier dus.

Wist je dat het 'wit' in witbier eigenlijk niets te maken heeft met de kleur van het bier? Het verwijst naar de tarwe die traditioneel gebruikt wordt bij het brouwen; specifiek, ongemoute tarwe, die ook bekend staat als 'witte tarwe'. Dus, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaat 'witbier' vooral over de productiemethode en de gebruikte ingrediënten, niet over de kleur van het bier zelf.

Wat is Weizen?

Oke, we weten nu wat een witbier is, laten we dan de weizen eens bestuderen. We bladeren een paar pagina's terug in onze encyclopedie en lezen dat een Weizen goudgeel moet zijn, en ook troebel. Als je aan het bier ruikt kun je banaan en kruidnagel vinden en wat tarwe. De smaak is vol en romig, en geeft ook wat banaan en kruidnagel. Ook dit bier is wat rins en dat maakt het perfect voor in de zon op het terras.

Weizen betekent trouwens gewoon 'tarwe' in het Duits, wat meteen verklaart waarom dit bier zo heet. Het zit bomvol tarwe in plaats van de gebruikelijke gerst, wat zorgt voor een lekker licht en fris biertje met een unieke twist van banaan en kruidnagel. Dus, de naam 'Weizen' vertelt je eigenlijk al wat je kunt verwachten: een tarwerijk, smaakvol feestje in je glas!

Witzige Weizen is een mix tussen weizen en witbier

Het verschil tussen witbier en weizen.

Dus even kort samengevat. Witbier en Weizen zijn beide troebele bieren, maar verschillen in smaak en oorsprong: witbier, uit België, heeft een mix van citrus en koriander, terwijl Weizen, een Duitse stijl, smaken van banaan en kruidnagel heeft. Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de gebruikte gistsoorten, wat resulteert in verschillende smaakprofielen: witbier is kruidig en citroenachtig, Weizen is fruitig en kruidig.

Meer weten over wat gist is en wat het doet in bier? Lees het hier.

Witzige Weizen

Wij houden ervan dingen net een beetje anders te doen. Dus, toen we besloten een Weizen te brouwen, dachten we: hoe kunnen we dit typisch vandeStreek maken? Het antwoord? Witzige Weizen! Het beste van twee werelden: witbier en Weizen. Een super doordrinkbare mix die de romige textuur van een Weizen paart aan de frisse toetsen van koriander uit het witbier. Om het nog wat extra kick te geven is het met rogge gebrouwen, naast de gerst van het witbier en de tarwe van de Weizen. Dit bier heeft echt alles in zich voor een genietmomentje op het terras.

Witzige Weizen Biologische Weizen

Biologisch bier brouwen

En alsof dit bier nog niet bijzonder genoeg was hebben we het ook nog eens biologisch gebrouwen. Met natuurlijke ingrediënten, dus. Hop en mout geteeld zonder kunstmest of pesticiden. Dat is natuurlijk veel beter voor het milieu, want het belast het ecosysteem niet. We willen natuurlijk nog veel langer mooie bieren brouwen. Dus goed voor ons, goed voor het milieu en goed voor jouw bieren.

Field Fiesta is onze eerste biologische NEIPA

Het brouwen van biologisch bier is geen eenvoudige klus. Er zijn strenge voorschriften om ervoor te zorgen dat de hele productieketen biologisch is. In Nederland is Skal verantwoordelijk voor certificering en toezicht op dit gebied. Het traject van certificering liep bij ons vrij soepel, omdat we al heel erg bezig waren met de traceerbaarheid van onze ingrediënten, kwaliteitscontrole en procesbeheersing. Natuurlijk moesten we wat kleine aanpassingen maken, maar we kunnen inmiddels trots zeggen dat vier van onze core range bieren biologisch gebrouwen is! Broeders, Turf 'n Surf, Pilsener en natuurlijk Witzige Weizen zijn allemaal biologisch gebrouwen! Ook hebben we in de lente van 2024 onze eerste biologische (NE)IPA uigebracht, Field Fiesta.

Het fijne van biologisch brouwen dat dat met elke bierstijl kan. Wij helpen met liefde de bierdrinker die graag een steentje bijdraagt aan het milieu. En dat laten we zien door het groene blaadje van de SKAL-certificering bij de bieren op onze webshop te zetten. Alles om het makkelijker voor jullie te maken. Proost! Eh… Skål!

More News

Wat doet gist in bier?
11-04-2024 Brouwerij

Wat doet gist in bier?