Bier en eten, wat zijn de beste combinaties?

19/06/2024
Bier en eten, wat zijn de beste combinaties?

Als je uit eten gaat, is het normaal dat een restaurant een uitgebreide wijnkaart heeft. Een uitgebreide bierkaart daarentegen komt niet zo vaak voor, maar gelukkig wel steeds vaker. Bier past namelijk heel goed en soms zelfs beter bij eten dan wijn. Er zijn zelfs restaurants die naast hun wijnsommelier nu ook een biersommelier in dienst hebben. Samen kunnen die een geweldige dinerervaring creëren met bieren (en ook wijnen als je dat zo nodig wilt). Maar thuis kun je ook fijne bier-spijscombinaties maken.

Fuck Wijn!

De aanwezigheid van wijnsommeliers in (fine dining) restaurants heeft vaak te maken met traditie en status. Wijn wordt al lange tijd geassocieerd met verfijning, terwijl bier vroeger minder prestigieus werd beschouwd. Maar dit beeld is veranderd! Tegenwoordig zijn er beer geeks die graag een blik bier voor 15 euro kopen. Een IPA of stout kan immers een rijke smaakbeleving bieden die je niet altijd vindt in een Sauvignon Blanc of Rioja uit de supermarkt. Vooral als je het bier combineert met een maaltijd.

Bier kan uitstekend samengaan met eten. In veel gevallen past bier bij meer gerechten en smaken dan wijn. Als aperitief, bij vlees en vis, bij nagerechten en zelfs als digestief. Dit komt omdat wijn een specifieke smaakervaring biedt, maar bier biedt een breed scala aan smaken afkomstig van mout, hop, gist en soms zelfs het water, plus eventuele andere ingrediënten die de brouwer toevoegt.

(Kool)zuur en eten

Een van de redenen waarom bier beter past bij eten dan wijn is dat er in bier koolzuur zit. Daarmee spoel je je mond schoon met elke slok. Waarbij een zuur bier ook nog eens extra de smaken wegneemt, ook dat maakt schoon. En, niet onbelangrijk, een zuur bier ‘snijdt’ ook nog eens makkelijk door vet heen: dus zure bieren en vette gerechten gaan goed samen. Een sour met een frikandelletje mayo is dan ook een prima combinatie.

Een tweede reden waarom bier beter past is dat bier geroosterde en hoppige smaken kan hebben. Die geroosterde smaak is heel prettig bij veel verschillende gerechten: van geroosterd vlees en geroosterde groenten, tot chili con (of sin) carne. De fruitigheid en bitterheid van de hoppen doen het vaak goed bij pizza’s of pittig Aziatisch eten. Pas wel op: de bitterheid van de hop kan de pittigheid van het gerecht ook versterken.

Intensiteit

Om bier met eten te combineren, zijn er een aantal basisprincipes die je moet weten (ook leuk voor thuis!). De intensiteit van het gerecht en het bier moet je op elkaar afstemmen. Dus bij een witvis kun je prima een Weizen schenken. Het is natuurlijk ook een beetje afhankelijk hoe je je vis kruidt. En aan de andere kant van het spectrum: bij kruidige spareribs kun je een wat zwaarder, kruidiger bier serveren, zoals een tripel of een barley wine.

Smaakhaakjes

We zeiden net al dat de kruiden die je gebruikt in je gerecht uitmaken welk bier je erbij serveert. Je kunt smaakhaakjes creëren door bieren te schenken waar kruiden inzitten die ook in je gerecht zitten. Of andersom: de kruiden uit het bier gebruiken om je gerechten te kruiden. Die smaak wordt dan versterkt. Het betekent wel dat je de bieren moet proeven om te kijken hoe sterk die smaak in het bier zit. Sowieso is het slim om elke gerecht en bijpassend bier een keer te testen.

Je kunt ook proberen om met contrasterende smaken te werken. Een mooie steak van de BBQ, met een goede korst, heeft geroosterde en karamelsmaken. Dat kan heel goed samen met een zuur en fruitig bier. De intensiteit van de smaak van het vlees en het bier blijven overeind. Een klassiek voorbeeld van contracterende smaken is een oester samen met een stout: het ziltige van de oester smaakt heerlijk bij de geroosterde en chocoladesmaken van de stout.

Wil je een pakket kopen waarbij je voor verschillende gerechten bieren krijgt? Check dan ons BBQ-pakket.

 

Zelf bier en eten combineren 

Als je thuis gaat spelen met het combineren van bier en spijs, dan moet het er ook mooi uitzien. Weinig mensen zullen voor alle gasten een bijpassend bierglas hebben. Gelukkig smaakt bier uit een wijnglas ook prima, en daarvan hebben we vaak wel een serie in huis. Pak dan een witte wijnglas, want je hoeft niet een heel flesje of blikje bier uit te schenken per persoon. Je wil dat mensen het bier bij het gerecht proeven, dus een half flesje (ca. 15 cl) is genoeg om de smaaksensatie te beleven. Of zorg dat je wat proefglaasjes in huis haalt.

Alle bieren zijn wel met één of ander gerecht te combineren, dus ook onze bieren. Als we kijken naar de smaakintensiteit van onze bieren dan is er een aantal bieren die goed passen bij lichte gerechten zoals een Caesar salade, visgerechten, of lichte kazen: onze non-alcoholische bieren bijvoorbeeld, of de Witzige Weizen.

We hebben veel hoppige bieren en die passen bij heel veel gerechten, maar je moet gaan proeven wat waarbij past. Pizza’s en IPA zijn een ding, maar welke pizza hoort dan bij welke IPA? Fruitigheid van hop past vaak bij de hartigheid van salami en ham, de bitterheid gaat dan weer goed bij zoete ingrediënten zoals ananas en cherrytomaatjes. En als je van pittig houdt, dan pak je een bittere IPA zoals Hop Art bij een peperoni- of ndujapizza.

Als laatste categorie hebben we onze donkere bieren. Bockbier smaakt goed bij een stoofpotje, een quadrupel ook trouwens. Stouts zijn op zichzelf mooie toetjes, maar doen het ook lekker bij een romige cheesecake. Of een kaasplankje met een mooie blauwschimmelkaas. En ook daar past een quadrupel goed bij. Keus genoeg dus. Als je een mooie paring vindt, laat het ons vooral weten!

More News

De Kunst van Barrel Aging: Hoe Vaten Bier Transformeren
13-06-2024

De Kunst van Barrel Aging: Hoe Vaten Bier Transformeren