Wat is fresh hop?

15/09/2023
Wat is fresh hop?

Ons nieuwe bier Howler is een eerbetoon aan verse hop. In dit bier komt de hop direct van het veld naar je glas, verser krijg je het niet! In deze blog nemen we je mee op reis door de wereld van fresh hop bieren, onze Klophop, verkennen we de Styrian Wolf hop die we hebben gebruikt in Howler en ontdekken we wat dit  zo bijzonder maakt!  

Stephan controleert de kwaliteit van de verse hop

Wat zijn Fresh Hop bieren?

Fresh hop bieren, ook wel bekend als wet hop bieren, vormen een speciale categorie in de wereld van ambachtelijk bier. Wat deze stijl onderscheidt van andere bieren is dat het wordt gebrouwen met hopbloemen die rechtstreeks van het veld afkomen.  

Normaal gesproken worden hopbloemen gedroogd en vervolgens geperst tot hoppellets en zo aan het brouwsel toegevoegd. Bij fresh hop bieren worden de bloemen niet gedroogd waardoor het bier unieke smaken krijgt. Fresh hop bieren zijn fris, voller en groener van smaak.

Elke slok Howler is een eerbetoon aan de kracht van de natuur

Het brouwen van fresh hop bieren vereist een nauwe samenwerking tussen hopboer, transporteur en brouwer want verse hop is nou eenmaal niet super lang houdbaar. Om ervoor te zorgen dat onze fresh hop ook echt vers was heeft Hollands Hophuis zelf het transport gedaan. De hop is vanuit Slovenië met gekoeld transport naar de brouwerij getransporteerd. Hierdoor was de hop nog supervers toen het minder dan 24 uur later aankwam.  

 Direct toen de verse hop aangekomen was in de brouwerij is de kwaliteit gecontroleerd!

De magie van Styrian Wolf Hop 

Dit jaar hebben we 'Wolf’ hop uit Slovenië kunnen krijgen voor ons fresh hop bier "Howler”. De absolute ster van Howler is natuurlijk de hop ‘Wolf’, om volledig te zijn ‘Styrian Wolf’. Deze hopsoort is afkomstig uit de regio Styria in Slovenië, een bekende regio als het over hop gaat.

Wolf heeft zijn naam te danken aan het uitgesproken en wilde karakter van de hopsoort. Wolf hop is rijk aan oliën en aroma’s waardoor het perfect is voor het brouwen van bieren met een uitgesproken hopsmaak.  

De smaken en aroma’s van Wolf die je terug kunt vinden in het fresh hop bier zijn passievrucht, mango, banaan, ananas, citrus en zelfs viooltjes. Daarnaast heeft de versheid van de hop ervoor gezorgd dat je mooie groenheid en grassigheid, die je normaal niet in bier hebt, in je glas krijgt. Al met al een hopsoort die de doorgewinterde kenner en nieuwe bierdrinkers verrast! 

De echo van de hopvelden: Howler vertelt een verhaal van passie, ambacht en ongeëvenaarde versheid

Het brouwen van een Fresh Hop bier 

Het brouwen van een fresh hop bier gaat hetzelfde als het brouwen van ieder ander bier. Er wordt geschroot, gemaischt, gefilterd, gekookt, het wort gaat door de whirlpool en wordt gekoeld, vergist, gelagerd en gecentrifugeerd. Na dit proces gaat het bier naar de BBT, de Bright Beer Tank, om rustig het afvullen af te wachten. Dit is het moment in het proces waarop wij de fresh hop hebben toegevoegd aan het bier.  

Wolf was 24 uur daarvóór geoogst op een hopveld in Slovenië en met gekoeld transport naar onze brouwerij getransporteerd. Direct na aankomst, na een kwaliteitsinspectie door Sander, Ronald en het brouwteam, was het tijd om de hop in de tank te doen.

Nadat de hop één dag in de tank zat was het tijd voor de eerste proefronde. Tijdens dit proeven wordt er gekeken of het bier de gewenste hoppigheid heeft gekregen of dat de hop nog wat langer in de tank kan blijven. Er werd besloten om de hop nog een dag in de tank te laten om de bijzondere karakteristieken van de fresh hop nog meer naar voren te laten komen.  

 De verse hop is toegevoegd in de bright beer tank

Genieten 

Na twee dagen had de verse hop al zijn heerlijke aroma’s en smaken aan het bier gegeven en was het tijd om af te vullen. Er zaten dus maar 4 dagen tussen de oogst van de hop en het afvullen van het uiteindelijke fresh hop bier!

Howler moet natuurlijk zo vers mogelijk gedronken worden en is daarom alleen afgevuld op fusten. Wil je genieten van een heerlijk vers glas Howler? Kom dan langs bij een van onze horecazaken of ga langs bij je lokale kroeg, wie weet vind je ‘m daar ook wel!  

 Howler is gebrouwen met Wolf fresh hop

Klophop 

Howler is niet het enige Fresh hop bier uit onze brouwerij. Ieder jaar brouwen we Klophop, een bier met hop uit honderden achtertuinen uit het hele land. Bij klophop gebruiken we de natte hop in het brouwproces. Wil jij ook een hopboer worden? In het voorjaar delen we planten uit bij bestellingen in de webshop 

Meer Nieuws

Wat zit er in alcoholvrij bier?
08-09-2023

Wat zit er in alcoholvrij bier?