Playground 0.0? Bestaat niet!

01/07/2024
Playground 0.0? Bestaat niet!

Het is misschien wel de bekendste Non Alcoholic IPA van Nederland - onze Playground. Daar zijn we natuurlijk ongelofelijk trots op. Maar wat is het nou precies voor bier, wat zit er in en hoe moet je dat aanduiden? Best vaak vinden we ons eigen bier terug op de kaart in de horeca en staat er onterecht 0.0 bij – waarom klopt dit niet en hoe moet het dan wel? Dat lees je in deze blog.

Playground de meest bekroonde non alcoholic IPA ter wereld

Gebrouwen zoals ieder ander bier

Playground dankt zijn smaak aan de met zorg geselecteerde ingrediënten én het brouwproces. Wat dat betreft wijkt het bier in niets af van onze bieren met alcohol zoals bijvoorbeeld de Hazy Weekend of Turf ’n Surf. Want wat zit er dan in?

Water

Water is een belangrijk ingrediënt van bier. Zonder water zou het een droge bedoeling worden in de brouwerij.

Gerstemout

Als de tank vol zit met water, wordt de basis van ieder bier gelegd door de mout en granen die we selecteren. In Playground gebruiken we een mix van gerstemout. Hiermee bepalen we de kleur, de restsuikers en een deel van de smaak van het bier.

Hop

De bitterheid in het bier komt van de hop, net als het heerlijke aroma van vruchten, citrus en dennen. In Playground zit alleen Amerikaanse hop. Niet omdat we van pick-ups, country en fast food houden, maar omdat we zo ontzettend houden van de smaken van de door ons geselecteerde Mosaic, Columbus, Cascade en Citra.

Gist

Het laatste ingrediënt dat wij toevoegen is gist. Waar gist normaliter alle suikers omzet in alcohol en CO2, doet de Playground gist dit eigenlijk niet zo goed. De gist maakt meer CO2 dan alcohol en kan niet zo goed omgaan met complexe suikers. Voor ieder ander bier ongeschikt, maar voor Playground juist een perfecte match!

Meer weten over gist? Lees dan dit artikel eens!

Wel bier, niet dronken

Zoals je hierboven kunt lezen, wordt Playground gebrouwen zoals ieder ander bier. Het duurt dan ook zo’n 3 weken vanaf de brouwdag totdat wij hem naar onze afvullijn kunnen sturen. Dit proef je terug en zorgt ervoor dat hij al jaren de favoriet is van vele bierliefhebbers.

Door de vergisting komt er zo’n 0,3% alcohol in Playground. Dat is dus niet 0.0. Toch krijg je geen kater én word je niet dronken van Playground. Je lichaam breekt deze kleine hoeveelheden alcohol sneller af dan dat het enig effect op je heeft.

Alcohol is een smaakdrager en mede dankzij deze superkleine hoeveelheid worden de andere smaken dus ook versterkt. Simpel gezegd – Playground is hoppiger en lekkerder door de minimale hoeveelheid alcohol die door de natuurlijk vergisting ontstaat.

"Wist je dat in rijp fruit en in vruchtensap soms meer alcohol zit dan in Playground?"

 

Playground Non alcoholic IPA

De letter van de wet

Het verschil in de termen alcoholvrij, 0.0, Non Alcoholic en alcoholarm is voornamelijk terug te leiden naar de strikte wetgeving in Nederland. In vrijwel alle landen zijn dranken tot 0,5% ‘Sans Alcóhol’, ‘Alcohol Free’ of Alkoholfrei. In Nederland kennen we de volgende regels:

  • Dranken tot 1,2% hoeven het alcoholpercentage niet op het etiket te hebben.
  • Bieren tot 1,2% heten alcoholarm; deze benaming moet op het label te vinden zijn.
  • Bieren tot 0,02% mag je 0.0 noemen.
  • Bieren tot 0,1% mag je alcoholvrij noemen.

Zoals je kan zien is er geen echte categorie voor bieren met minder dan 0,5% alcohol. Ja, alcoholarm zou je kunnen zeggen, maar dat is tot 1,2% en dekt dus niet de lading van wat wij hier doen. Wij beloven dat Playground minder dan 0,5% alcohol bevat.

Playground wordt naar meer dan 20 landen geëxporteerd en waar we het ook heen sturen, daar valt het bier altijd in de categorie ‘alcoholvrij’. We winnen ook geregeld internationale prijzen zoals de European Beer Star met onze Non Alcoholics.

Superverwarrend als je echt 0.0% tot je wil nemen? Nee! Dan moet je alleen bieren drinken waar 0.0 op staat. Vind je een beetje alcohol niet erg – dan kies je Non Alcoholic. Op het Playground label vind je uiteraard keurig alle wettelijke informatie. Groot voorop noemen wij onze bieren, net als vele andere brouwerijen, vol trots ‘Non Alcoholic’.

Meer Nieuws

Bier en eten, wat zijn de beste combinaties?
19-06-2024

Bier en eten, wat zijn de beste combinaties?