Bier uit blik of fles?

08/09/2023
Bier uit blik of fles?

Of je nu een doorgewinterde bierkenner bent die graag nieuwe bieren ontdekt of gewoon af en toe geniet van een koud biertje op een warme zomerdag, de verpakking van je bier speelt een belangrijke rol bij je bierbeleving. En dan komt de vraag: ‘bier uit blik of fles’ automatisch naar boven.

We nemen je in deze blog mee in het verhaal over blikken, flessen en fusten met bier. Want welke verpakking is het beste voor bier? Lees door voor het antwoord! 

Waar moet je rekening mee houden wanneer je bier verpakt? 

Wat heeft er allemaal invloed op bier uit blik of fles? Bier heeft een hekel aan een aantal dingen. Of eigenlijk, jij hebt hekel aan bier dat licht, zuurstof en warmte heeft ervaren in zijn leven, bier bederft er sneller van. Laten we ze allemaal even langs lopen.

Licht 

Licht, en dan vooral UV-Licht is de vijand van bier. Wanneer bier te lang wordt blootgesteld aan dit licht kan dat leiden tot een onaangename smaak in het bier. Deze smaak wordt door biersommeliers ook wel ‘lichtsmaak’ genoemd. Om deze redenen zijn de meeste bierflessen donker van kleur, op deze manier beperk je de hoeveelheid licht die het bier bereikt. Wat werkt dan beter? Bier uit blik of fles?

Gebruik je een lichtere kleur fles, zoals bijvoorbeeld groen, dan wordt de kans dat je bier een ‘lichtsmaak’ krijgt weer groter. Zit bier in een fust of blik? Dan heeft het bier alvast de voorsprong dat licht niet naar binnen kan.  

Licht is funest voor bier.

Zuurstof 

Een andere boosdoener als het gaat om de bierkwaliteit is zuurstof. Blootstelling aan zuurstof kan leiden tot oxidatie, waarbij het bier muf en kartonachtig wordt. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt de verpakking tijdens het afvullen gevuld met Co2, hierdoor is er minder ruimte voor zuurstof. De meeste afvullijnen vullen niet alleen met Co2 maar halen de zuurstof ook daadwerkelijk uit de fles, of uit het blik. Lees verder om erachter te komen of bier uit blik of fles luchtdichter verpakt zit!

Temperatuur 

Temperatuurschommelingen kunnen funest zijn voor je bier. Bier dat vaak wordt blootgesteld aan verschillende tempraturen kan achteruit gaan in kwaliteit. Ook iets wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen dus. Wat werkt er beter, bier uit blik of fles? Hoe warmer verpakt bier wordt hoe meer kans er is voor zuurstof om zich te binden en zo het bier te oxideren. Blik koelt sneller maar warmt ook sneller op – uitkijken dus! 

Schoonmaken 

Alle tanks, leidingen, filters, kraantjes en ga zo maar door in de brouwerij zijn brandschoon. Alles moet perfect, of je nu bier uit blik of fles drinkt. Als dit niet het geval is en er leeft nog ergens een verkeerde gistcel of bacterie dan kan er een infectie ontstaan waardoor het bier muf, zuur of onstuimig wordt, het blijft doorgisten en het veel sneller bederft.

Niet iets wat we willen en daarom zijn we tijdens het hele proces constant aan het schoonmaken. Om helemaal zeker te zijn dat al onze bieren allemaal van de kwaliteit zijn die wij nastreven wordt elke batch ook nog eens in een lab gecontroleerd op besmettingen.  

Het afvullen van Playground blikken

Wat is de beste verpakking voor bier? 

Nu je weet waar je op moet letten bij het verpakken van bier kunnen we eens gaan kijken hoe de verschillende verpakkingen omgaan met de ‘vijanden’ van bier.  

Glazen fles 

Glazen flessen zijn lange tijd de absolute favoriet geweest voor het verpakken van bier, maar wat zijn de voordelen van bier uit een fles? Ze laten geen smaak achter en beschermen het bier relatief goed tegen zuurstof en licht, mits het glas donker is. Een groene, witte of blauwe fles zal meer licht doorlaten waardoor het bier toch niet zo goed beschermd wordt tegen het licht.   

Het afvullen van flessen

Blikken 


Blik heeft de afgelopen jaren enorm veel terrein gewonnen in de bierindustrie. Wat zijn dan de voordelen van bier in blik? Omdat blik een paar hele belangrijke voordelen biedt. Eigenlijk is blik een soort fort voor je bier. Het houdt licht volledig buiten, dus geen enkel lichtstraaltje kan de kwaliteit van het bier aantasten.

Blik heeft ook een minimale ‘kopruimte’ bij het afvullen. Dit is de ruimte in een blik waar geen bier inzit. Deze ruimte kunnen we bij een blik supergoed zuurstofvrij maken. Hierdoor heb je dus minder kans op oxidatie. Ook is een blik helemaal 100% luchtdicht, er komt dus ook geen zuurstof van buiten in contact met het bier.  

Bier in blik" waar traditie en innovatie samen komen in elke slok.

Ook is een blik 100% luchtdicht, er komt dus ook geen zuurstof van buiten in contact met het bier. Andere fijne bijkomstigheden zijn de vorm en het gewicht van een blik. Blikken zijn gemaakt van Aluminium en zijn dus hartstikke licht. De cilinder vorm van het blik zorgt er daarnaast voor dat alle ruimte op bijvoorbeeld een pallet of in een doos optimaal gebruikt kan worden.

Er kunnen dus meer blikken op een pallet of in een doos wat weer scheelt tijdens het transport. Ook passen er dus meer blikken in je koelkast, en zijn ze ook nog eens sneller koud omdat aluminium dunner is dan glas en het een goede geleider is. Daarnaast is aluminium ook nog eens recyclebaar. Blik is toch duidelijk de winnaar van de vraag bier uit blik of fles? Heb je al spontaan zin in de vandeStreek collectie? Neem dan snel een kijkje in onze webshop!  

Het afvulproces van blikken bier

Fusten 

De ultieme manier om van bier te genieten is om het uit een fust te drinken, al helemaal wanneer vergeleken met bier uit blik of fles. Een fust biedt alle voordelen die een blik je ook geeft maar dan in het groot. Daarnaast zit er per liter nog minder zuurstof in een fust wat de houdbaarheid ten goede komt. Wij maken gebruik van stalen statiegeldfusten die we zelf na gebruik reinigen en weer voor een volgend bier gebruiken. 

Een fust is de allerbeste verpakking voor je bier!

Bier uit blik of fles?

Bier drink je normaliter niet uit blik, fles of fust, maar uit een glas. De beste verpakking waarin bier de brouwerij uit komt is dus een fust. Omdat we snappen dat je misschien geen ruimte hebt in je koelkast voor een heel fust, kiezen wij tussen bier uit blik of fles toch het liefst voor bier in blik.  In blik blijft je bier het langste van de beste kwaliteit, is het sneller koud en kun je het makkelijker meenemen. Is er geen blik beschikbaar? Doe eens gek en pak een fles!  

Zorg wel dat je je bier altijd uitschenkt in een glas! Een belangrijk onderdeel van het genieten van bier zit ‘m namelijk in de aroma’s, en die zijn moeilijker te ruiken wanneer je direct uit een blik drinkt. Weten welk glas je moet hebben? Lees het in de blog: welk bier uit welk glas?   

Meer Nieuws

Welk bier in welk glas?
08-09-2023

Welk bier in welk glas?