Wat zit er in alcoholvrij bier?

08/09/2023
Wat zit er in alcoholvrij bier?

Ja we kennen allemaal de ‘bier zonder alcohol is als een bh aan de waslijn’ grap van je oom tijdens de familie barbecue. En de wat oudere doelgroep zal bij het horen van de woorden ‘alcoholvrij bier’ direct denken aan Youp van ’t Hek.

Alcoholvrij bier is tegenwoordig een niet te missen trend. Alcoholvrij en alcoholarm bier is enorm populair geworden! En dan vooral alcoholvrij bier met smaak.

Steeds meer brouwerijen in Nederland brengen alcoholvrij bier op de markt, en de schappen in de supermarkt met alcoholvrij bier worden groter. Een ontwikkeling waar wij, als een van de grootste producenten van non alcoholic craft bieren van Nederland erg blij mee zijn natuurlijk!

Alcoholvrij bier: waar smaak en verantwoordelijkheid elkaar ontmoeten.

Er zijn een aantal belangrijke oorzaken voor de populariteit van alcoholvrij bier. Een van die oorzaken is dat we met z'n allen steeds bewuster met onze gezondheid omgaan. Steeds meer mensen kiezen ervoor om van een drankje te genieten met het genot van alcoholvrij bier zonder de negatieve gezondheidsgevolgen die alcohol met zich meebrengt. Mensen gaan niet voor zomaar het eerste beste alcoholvrije bier, het moet wel net zo smaakvol zijn als ‘the real deal’.

Onze non alcoholic bieren zijn echt gebrouwen

Alcoholvrij of alcoholarm bier

Misschien is het je al opgevallen dat in dit artikel vaak wordt gesproken over alcoholvrij bier, alcoholarm en non alcoholic. Hoe zit dat nou precies met die termen? Volgens de Europese wetgeving mag een bier ‘alcoholvrij’ worden genoemd wanneer het alcoholpercentage lager is dan 0,5%. Dan horen we je nu al denken: ‘waarom staat er dan op jullie blikken ‘Non Alcoholic’?

Dit heeft weer te maken met de Nederlandse wetgeving. Nederland heeft namelijk besloten dat je je bier pas ‘alcoholvrij’ mag noemen wanneer er minder dan 0,1% alcohol in zit. Alles tussen de 0,1 en 1,2% alcohol valt in de categorie ‘alcoholarm’. Omdat het echt brouwen van een smaakvol alcoholvrij bier met 0,0% alcohol, zonder dat je na het brouwproces de alcohol uit het bier haalt, niet echt mogelijk is, hebben wij ervoor gekozen om alcoholarm bier te brouwen. Alleen de naam ‘alcoholarm’ vonden we niet zo lekker, daarom hebben we gekozen voor de Engelse term: Non Alcoholic.

Wat zit er in alcoholvrij bier?

Alcoholvrij bier brouwen

Wanneer we het hebben over alcoholvrij bier brouwen, kiezen wij ervoor om onze bieren als non alcoholic te brouwen. Maar hoe doen we dat dan? Als je hier bent gekomen om al onze geheimen te vinden heb je helaas pech, sommige dingen gaan we echt niet vertellen. Wat we wel kunnen vertellen is dat wij onze non alcoholic bieren op dezelfde manier brouwen als al onze andere bieren, waaronder ook het alcoholvrije bier.

Er wordt een recept gemaakt, geschroot, gemaischt, gefilterd, gekookt, het wort gaat door de whirlpool en het wordt gekoeld, vergist, gedryhopt, gelagerd, gecentrifugeerd en afgevuld. Wil je nou weten wat er tijdens dit proces precies allemaal gebeurt? Lees dan de blog over hoe bier wordt gebrouwen!

In elke druppel alcoholvrij bier schuilt een verhaal van vakmanschap en passie.

Sommige brouwerijen brouwen hun alcoholvrije bieren anders. Zij kiezen er bijvoorbeeld voor om een ‘normaal’ bier te brouwen mét alcohol en om vervolgens de alcohol door middel van een ander proces uit het bier te halen. Op deze manier krijg je wel een bier met 0,0% alcohol maar wij vinden dat wanneer je dit doet je ook een hele hoop smaak uit het bier haalt en daarom doen wij dit dus ook niet. Gelukkig wordt onze manier van het brouwen van alcoholvrije bieren elk jaar weer beloond met meerdere prijzen voor verschillende van onze non alcoholic bieren.

Playground won in 2021 goud op de Dutch Beer Challenge

Wat zit er in alcoholvrij bier?

Bij het brouwen van alcoholvrij bier kiezen wij ervoor om onze bieren op dezelfde manier te brouwen waarop we al onze andere bieren brouwen. Dat doen we altijd met de simpele ingrediënten: water, hop, mout en gist. That’s it! We voegen dus ook geen gekke dingen toe aan deze non alcoholic bieren.

Suiker in alcoholvrij bier? Niet nodig, alle suikers die in het wort zitten komen uit de mout en worden door de gist omgezet in heerlijke smaken en aroma’s. Kunstmatige smaakstoffen? Nope! Willen we een specifieke smaak toevoegen aan een alcoholvrij bier? Dan zullen we altijd gebruik maken van natuurlijke smaakstoffen.

Verder zijn alle smaken en aroma’s in de bieren afkomstig uit de grondstoffen die tijdens het brouwproces gebruikt worden. Net zoals bij onze andere bieren wordt er met de smaken en aroma’s van verschillende hopsoorten geëxperimenteerd om het beste resultaat te krijgen bij het brouwen van alcoholvrij bier.

De toekomst van alcoholvrij bier

Het lijkt erop dat de alcoholvrije, alcoholarme of non alcoholic revolutie nog lang niet afgelopen is. Alles wijst erop dat de trend van alcoholvrij bier zich nog verder gaat ontwikkelen en dat de vraag alleen maar blijft groeien. Een ontwikkeling die wij in ieder geval met veel zin, nieuwsgierigheid en passie tegemoet gaan. En ook voor jou, de bierliefhebber, is dit natuurlijk goed nieuws! Wie wil er nou niet lekkere alcoholvrije bieren die je de hele dag zonder enig probleem kan drinken!

Dorst gekregen van dit verhaal? Zorg dan dat je je koelkast vult met het Delicious Dry Pakket!

More News

Bier uit blik of fles?
08-09-2023

Bier uit blik of fles?