Wat betekenen EBC en IBU?

15/04/2024 Brouwerij
Wat betekenen EBC en IBU?

Af en toe heb je het vast wel eens zien staan op het etiket van een bier. Of ben je aan het scrollen door onze website en zie je het staan: EBC en IBU. Dat staat daar niet zomaar natuurlijk. Die afkortingen geven informatie over de kleur en de bitterheid van het bier.

Wat is EBC?

EBC staat voor European Brewery Convention. Dat is een organisatie die zich bezighoudt met allemaal technische en wetenschappelijk aspecten van het brouwen in Europa. Eén van de dingen waar ze zich mee bezig houden is de kleur van het wort en het bier. Op je etiket zie je dus de letters EBC met daarachter een getal. Dat getal correspondeert met de kleur van het bier.  Hoe hoger het getal, hoe donkerder het bier. Hieronder zie je een aantal voorbeelden met onze bieren.

Wat is IBU?

De andere letters die je kunt tegenkomen op je bieretiket zijn IBU, en dat staat voor International Bitterness Unit. Elke bierstijl heeft best een flinke range waarbinnen de bitterheid kan vallen. Belangrijker nog: IBU geeft niet aan hoe bitter het bier smaakt (want dat kan per persoon ook nog best verschillen), maar hoeveel iso-alphazuren er in het bier zitten. En die iso-alphazuren zitten in de hop die is gebruikt.

Per bierstijl zijn er dus verschillen in bitterheid binnen de stijl, maar je kunt wel wat zeggen over hoe bitter een bier hoort te zijn. Bieren zoals Weizeners en New England IPA's zullen meestal helemaal niet bitter zijn. Porters kunnen al meer een bittertje hebben, en IPA’s en (American) barley wines kunnen een IBU tot boven de 100 hebben. Niet dat een mens een IBU van boven de100 kan onderscheiden, overigens. Maar het staat wel leuk op je etiket. Hieronder vind je van een aantal van onze bieren de IBU.

Wist je dat wij op onze webshop bij elk bier hebben aangegeven wat de IBU en EBC van het bier zijn? Ga eens op onderzoek uit en bestel eens een aantal verschillende bieren met een totaal uiteenlopende IBU en/of EBC. Want je kunt er wel over lezen, maar het proeven, zien en ervaren is natuurlijk veel leuker!

Kijk dus eens op het bieretiket naar de bierstijl, de EBC en de IBU en kijk en proef of stijl, kleur en bitterheid zijn wat je zou moeten verwachten. Past de kleur bij de stijl? Past de bitterheid bij de stijl? En zo nee: smaakt het bier? Want dat is alsnog het aller belangrijkste natuurlijk! 

More News

Wat is het verschil tussen witbier en weizen?
11-04-2024 Brouwerij

Wat is het verschil tussen witbier en weizen?