Samen FWD - zo brouwen wij het bier van de toekomst!

06/11/2025
Samen FWD - zo brouwen wij het bier van de toekomst!

We houden ervan om dingen uit te proberen. Nieuwe smaken, andere technieken, gekke ideeën. Daarom doen we mee aan het FWD-programma van Yakima Chief Hops: een internationaal innovatieproject waarin een handjevol brouwerijen toegang krijgt tot hopsoorten die nog niemand anders heeft gebruikt.

Elk jaar reizen we naar de Yakima Valley in Washington State (VS) om daar onze hop te selecteren waar we het volgende jaar onze bieren mee brouwen. We ruiken, voelen en proeven de hop, tot we precies vinden wat we zoeken. En omdat we dit dus al zolang doen en we inmiddels een fijne band met Yakima hebben opgebouwd – Ronald doet elk jaar een duetje met de CEO van Yakima Chiefs in de Karaokebar- zijn we sinds dit jaar – als enige brouwerij in de BENELUX- onderdeel van het FWD-programma van Yakima Chiefs Hops.

Wat is FWD?

FWD is een soort voorhoedeprogramma van Yakima Chief Hops en Yakima Chief Ranches. Een selecte groep brouwerijen krijgt de kans om te werken met experimentele hopvariëteiten en innovatieve nieuwe producten uit hun ontwikkelingsprogramma.

Het idee achter FWD is simpel: samen ontdekken. Wij brouwen met de nieuwe hoppen en/ of producten, geven feedback aan de ontwikkelaars in Yakima, en helpen bepalen of de geteste hop -of het product- ooit de sprong maakt van proefveld naar volwaardige release.

Waarom dit precies bij ons past

We brouwen niet om binnen de lijntjes te blijven. We brouwen om te kijken wat er gebeurt als je er nét buiten kleurt. FWD past daar naadloos in: toegang tot hopvariëteiten die nog niemand kent, nieuwe combinaties uitproberen, leren van elke batch en soms verrast worden door wat er ontstaat.

HBC 638

Wij mochten dus als onderdeel van het FWD programma dit jaar HBC 638 testen. Het is een hop die qua karakter doet denken aan Centennial, maar met een modernere twist. Verwacht aroma’s van tropisch fruit, citrus, roos, bubblegum, vanille en een tikje “dank”. Naast dat smaakprofiel is ’ie ook nog eens ziekteresistent en super efficiënt in de teelt, meer opbrengst per veld en minder verspilling. Duurzaam, krachtig en vol karakter dus; precies wat we zoeken in een hop die toekomst heeft.

HBC-hop is een hopsoort in ontwikkeling. Zolang ’ie in de testfase zit, heet hij HBC (Hop Breeding Company) plus een nummer. Pas als Yakima Chief Ranches besluit dat de hop commercieel wordt uitgebracht, krijgt hij een officiële naam. Zo heette Mosaic eerst HBC 369 en heeft HBC 586 dit jaar de naam Krush gekregen.

Proef het!

Heb je nou ongelofelijk veel dorst gekregen van al dat gepraat over hop, bier en innovatie? Dan heb jij ff geluk! Want het eerste bier dat gebrouwen is met een HBC hop uit het FWD programma is namelijk NU verkrijgbaar. Deze NEIPA met HBC638 is nu (zeer gelimiteerd) verkrijgbaar in onze webshop en bij verschillende bierspeciaalzaken en slijters. Het is een zijdezacht, fruitig bier geworden vol bloemen- en citrustonen Proef ’m, deel wat je vindt, en wie weet help je mee bepalen of HBC 638 straks een vaste plek krijgt in de wereld van de hop.

Bestel FWD HBC 638 hier

More News

Onze biologische bieren nu bij Udea, Ekoplaza & Foodmarqt
06-11-2025

Onze biologische bieren nu bij Udea, Ekoplaza & Foodmarqt