Fresh hop het nieuwe seizoensbier?

29/08/2024
Fresh hop het nieuwe seizoensbier?

Na de zomervakantie liggen de pepernoten al in de winkel, dat staat inmiddels vast. Daarna duurt het ook niet lang meer en ook bockbier doet zijn intrede in het schap, de herfst is compleet! Maar er wordt steeds minder bockbier gedronken en een nieuw seizoenbier duikt overal in Nederland op – Fresh Hop bieren.

Voor ons is het niet nieuw meer – brouwen met verse hop doen we al 6 jaar. In 2019 brachten we de eerste Klophop op de markt, gebrouwen met hop uit stadstuin de Klopvaart, welke op steenworp afstand van de brouwerij ligt.

Steeds meer brouwerijen maken werk van hop. Ze hebben een eigen hopveld, of werken nauw samen met een hopboer in de buurt. En in de buurt is niet altijd om de hoek – heel veel hop Groeit in Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Frankrijk en België.

Ons hopveld in stadstuin de Klopvaart

 Fresh hop bieren

Wat maakt Fresh Hop bieren nou bijzonder? Bij Fresh Hop bieren wordt de hopbel  gebruikt zonder deze eerst te drogen. Dat betekent dat er binnen 24 uur met de bloemen gebrouwen moet worden!

Normaliter zorgt hop voor bitterheid en aroma afhankelijk van waar je het toepast in het proces. Wil je daar alles over weten? Lees dan hier verder.

Een goed Fresh Hop bier heeft een unieke groene smaak. Deze kun je krijgen door heel veel verse bloemen te verwerken tijdens het brouwproces. Een andere optie is om de bloemen ín de vergistingstank toe te voegen en het koude bier zo in aanraking te laten komen met de hop. Dit levert vooral hele frisse grassige aroma's en smaken op die je anders niet zo snel in een bier zult terugvinden! 

 

Verse hop in de brouwketel


Ons Fresh Hop programma voor 2024

Hop plukken tijdens het oogstfeest


14&15 September: Oogstfeest! Wees dit weekend welkom in ons proeflokaal om de hop te plukken die de maandag daarna al verwerkt wordt in het Klophop bier van 2024. Tijdens deze dagen zetten we lange rijen banken neer en komen de hopboeren die hop in hun achtertuin groeien die inleveren en plukken. Uiteraard onder het genot van een heerlijk glas bier (of 2).

12 Oktober: Fresh Hop Fest: We vieren de hopoogst dit jaar met het eerste Fresh Hop festival in Nederland. We nodigden alle brouwerijen uit hun fresh hop bieren in te zenden, en dat hebben ze gedaan! Je kunt tijdens het festival gaan genieten van meer dan 20 fresh hop bieren! Daarnaast is er live muziek en heerlijk eten. 

Tijdens dit festival lanceren we ook onze 7 Fresh Hop bieren. Natuurlijk proeven we de vruchten van ons werk op 14 en 15 september met Klophop. We lanceren daarnaast nog 3 nieuwe Fresh Hop bieren én 3 versies van onze Core Range bieren waar Fresh Hop aan is toegevoegd. 

Haal snel je tickets! 

    More News

    Playground 0.0? Bestaat niet!
    01-07-2024

    Playground 0.0? Bestaat niet!