Wat is de European Beer Star?

10/04/2024 Brouwerij
Wat is de European Beer Star?

Over de hele wereld zijn er competities in van alles en nog wat. Of het nu gaat om het eten van de heetste pepers of het dragen van de meeste bijen, je kunt het zo gek niet bedenken. Uiteraard zijn er ook zinnige competities, zoals die voor het brouwen van het beste bier binnen specifieke bierstijlen. Maar in dat soort bierwedstrijden zitten enorme verschillen. Je moet dus goed opletten welke sticker van een gouden medaille op een fles of blik bier waardevol is, en welke niet.

In Europa heeft de EBCU (European Beer Consumers Union) richtlijnen gemaakt over welke bierwedstrijd te vertrouwen is: die stickers kunnen we dus volgen. De EBCU heeft twaalf bierwedstrijden erkend als eerlijke competities die objectieve prijzen uitreiken, met niet meer dan drie winnaars per categorie. In die lijst staan o.a. de Dutch Beer Challenge, de Brussels Beer Challenge, World Beer Cup en de European Beer Star. Deze competities staan bekend om hun transparante beoordelingsprocedures en anonimiteit van de ingezonden bieren, waardoor brouwers worden aangemoedigd hun beste bieren in te zenden voor een kans op prijzen.

 

European Beer Star

In Europa is de European Beer Star de hoogst aangeschreven biercompetitie. Sinds de start in 2004 heeft de wedstrijd elk jaar meer bieren, judges en deelnemende landen getrokken. Bieren worden beoordeeld op bierstijl over meerdere rondes, waarbij proevers in elke ronde een selectie van bieren beoordelen en de besten doorsturen naar de volgende ronde. Het winnen van een medaille betekent dat je bier zich heeft onderscheiden tussen vele concurrenten.

Ook wij testen onze bieren graag op verschillende biercompetities, en sturen dus ook elk jaar onze bieren in naar de European Beer Star. En niet onverdienstelijk, kunnen we wel zeggen. In 2023 haalden we brons in de categorie Hazy IPA’s met Hazy Weekend, brons in de categorie New-Style Non-Alcoholic Ale met Fun House. Terwijl we in 2022 zelfs goud haalden in die laatste categorie met Playground! Een grote waardering voor hoe wij nadenken over de smaken die we in je glas willen krijgen.

 

Dutch Beer Challenge

Het is gaaf om te scoren in een wereldwijde competitie zoals de European Beer Star, maar stiekem is het nog mooier om te kijken hoe je scoort ten opzichte van je landgenoten. Daar is de Dutch Beer Challenge een goede competitie voor. Laten we daar nou vorig jaar ook in de prijzen zijn gevallen! Goud in de categorie Innovatie/speciaal alcoholarm met, jawel, weer Fun House! We pikten ook een mooie bronzen medaille mee in de categorie Amber Ale Double/Imperial IPA met Cheers To The Next 10 Years. Dat maakte het bier nog feestelijker dan het al was. Helaas is dit bier uitverkocht maar we hebben nog genoeg lekkere hoppige alternatieven voor je in onze webshop.

Dat de Fun House een medaillemagneet is, wisten we al van de Dutch Beer Challenge van het jaar ervoor: in 2022 pakte het bier nog de zilveren medaille in die alcoholarme categorie. In de categorie Innovatie/speciaal fruit sleepte de Grapefruit Non-Alcoholic IPA de bronzen medaille mee. En in de Amber Ale Double/Imperial IPA-categorie hadden we goud met de Power Move. Een special die niet meer verkrijgbaar is, op zoek naar een bier zoals Power Move? Probeer dan Hoolah Hop, dat is ook een West Coast Double IPA.

 

Keuzestress?

De echte reden wij als brouwerij meedoen aan deze competities is natuurlijk om de bierdrinkers te laten zien welke bieren objectief gezien goed zijn. Er is zoveel keus in de schappen van de supermarkten en slijters dat we je graag helpen met kiezen.

Het klein nadeel van deze biercompetities is wel dat de bieren worden geproefd in een bepaalde bierstijl. Als je bier afwijkt van de stijl waarin het wordt ingeschreven, maak je geen schijn van kans. De beerjudges kijken, ruiken en proeven op basis van de stijlbeschrijving. Dan kun je een prachtig bier hebben gebrouwen, maar als het niet in stijl past, krijg je geen medailles.

Weet je dus niet welk bier je zou willen drinken, maar je wilt wel een objectief gezien goed bier? Check de website van de European Beer Star en de Dutch Beer Challenge; daar staat in elke categorie welke bieren in welk jaar een medaille hebben gekregen. Grote brouwerijen, en kleine; er is alleen gekeken naar geur en smaak in die stijl. En als je dan ziet dan een brouwerij regelmatig scoort in bijvoorbeeld (Non-Alcoholische) IPA’s, we noemen maar wat, dan kun je die biertypes van die brouwerij blind kopen. En in andere bierstijlen zijn ze waarschijnlijk ook goed. 

More News

1 april: vandeStreek wordt vanderStreek
28-03-2024 Brouwerij

1 april: vandeStreek wordt vanderStreek