IPA – Meer dan een Hokje

18/02/2025
IPA – Meer dan een Hokje

De Keuringsdienst van Waarde dook gisteren in de wereld van IPA’s, met enkele pittige uitspraken van een ‘biertype-expert’. NEIPA zou staan voor "Niet Echt IPA", en een Cold Black IPA werd bestempeld als een "dubbele contradictie". Maar laten we even eerlijk zijn: de wereld van IPA’s is zoveel meer dan een rijtje rigide definities.

IPA is geen smal hokje waar je wel of niet in past. Het is een creatieve speeltuin, een genre waar brouwers keer op keer de grenzen opzoeken. De variëteit aan IPA-stijlen is geen probleem, maar een luxe. Waarom? Omdat smaken verschillen. Omdat er een IPA is voor iedereen – van bitter tot juicy, van helder tot mistig, van licht tot pikzwart.

Laten we meteen korte metten maken met een paar hardnekkige fabels:


"IPA’s zijn altijd bitter!" – Echt niet. NEIPA’s zijn juist sappig en zacht, Cold IPA’s zijn knisperfris, en Session IPA’s zijn subtiel gehopt.

"NEIPA’s zijn slordig gebrouwen!" – Integendeel. Een goede NEIPA vereist precisie, delicate dry-hopping en perfecte balans tussen troebelheid en smaak.

"Brouwers gooien maar hop in hun bier om fouten te maskeren!" – Sorry, maar een echt goed gehopte IPA vraagt juist om finesse en techniek.

"Er zijn te veel IPA-stijlen!" – Alsof te veel keuze een probleem is? Niemand klaagt dat er te veel soorten wijn/ Pinot Noir zijn.

 

Hoe herken je de verschillende IPA’s?

Wil je orde scheppen in de hopchaos? Hier een handige leidraad voor de meest voorkomende stijlen:

🔹 West Coast IPA – Droog, bitter en helder met citrus- en harsige hoptonen.

🔹 New England IPA (NEIPA) – Troebel, vol fruitige aroma’s, laag in bitterheid.

🔹 Session IPA – Lichter in alcohol, maar met een stevige hopkick.

🔹 Cold IPA – Koud vergist met lichte granen om zo fris en strak mogelijk een West Coast IPA te benaderen.

🔹 Black IPA – Bitterheid uit hop én donkere mouttonen met hoppige frisheid.

Alles kan door elkaar gebruikt worden, in Double (DIPA), tripel (TIPA) of zelfs nog sterker worden uitgevoerd.


Brouwers: De Creatieve Geesten

Bier brouwen is kunst. Brouwers experimenteren, dagen zichzelf uit en bedenken nieuwe stijlen om jouw smaakpapillen te prikkelen. IPA is geen strakke mal waarin alles moet passen – het is juist een uitnodiging om die mal te breken.

Dus, laten we stoppen met IPA’s in hokjes te duwen en ze vooral blijven proeven.

More News

Record Store Vinyl Party
12-02-2025

Record Store Vinyl Party