TERUG

Zon! Feest! Gevaar!

31 maart 2021

De dagen worden langer, de zon schijnt feller en we mogen weer naar buiten. Een terrasje pakken, picknicken in het park of liggen op een handdoek op het strand. Wat hebben we dit gemist, zelfs na de relatief aangename winter. Vitamine D in je opnemen is een goed plan, maar je kunt te ver gaan. Al die zon ben je niet meer gewend, er ligt het gevaar van de zonnesteek op de loer!

Herkennen

Je zit dus in de zon. Lekker warm. Aan het genieten. Je kleurt zelfs al een beetje. Maar als je nou erg rood wordt en hevig gaat zweten, dan kan er meer aan de hand zijn. Zeker als je duizelig wordt, je moe voelt of slap. Als je je glas drinken niet meer normaal op de terrastafel kunt zetten. Als je hoofdpijn of spierpijn krijgt. Dat zijn allemaal symptomen van een zonnesteek.

Genezen

Als je dus teveel van de zon genoten hebt dat je klachten aan over houdt, ga dan direct de schaduw in. Het liefst ga je liggen in een koele omgeving. Zorg ervoor dat je direct zonlicht vermijdt en koel eventueel verkrampte spieren. Drink wat, maar zorg ervoor dat dat niet te koud is. Een isotone dorstlesser is een goed plan. Mocht dat de toestand nou allemaal niet heel snel verbeteren, dan bel je 1-1-2. Better safe than sorry!

Voorkomen

De beste remedie tegen een zonnesteek is uiteraard die niet te krijgen. Het Rode Kruis geeft een aantal goede tips. Zoals sowieso niet in de volle zon te gaan zitten, maar in de schaduw. Als het warm is, is dat prima. Een lentezonnetje vraagt toch wel de directe warmte van de stralen op je gezicht. Maar niet te lang, dus! Zitten is het kernwoord in de tip, trouwens: bij een sterke zonkracht kun je sporten of andere actieve dingen beter uitstellen.

Belangrijk is het om op warme dagen voldoende te drinken. Minimaal 2 liter vocht per dag, zegt het Rode Kruis. Dan gaat het uiteraard om alcoholvrije dranken: water, thee, limonades. Gelukkig smaakt een Playground ook prima in het lentezonnetje. Je zou Delicious Dry nog een keer dunnetjes kunnen overdoen, zelfs. Dat is in de zon misschien nog wel lekkerder.

Een goede zonnesteek

Het lijkt nu alsof een zonnesteek alleen maar slecht is, maar als je vandeStreek een beetje kent, weet je dat er één Zonnesteek is die wel prettig is. Die wil je best krijgen. En wel twee ook. Maar als je in de felle zon zit te drinken, is het verstandig die af te wisselen met een Fruit Machine of een Playground natuurlijk. En om het zitten in de zon af te wisselen met zitten in de schaduw. De Zonnesteek is zelf al een zon in een glas, nietwaar?

Bron: https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/zonnesteek/