TERUG

Welk glas drinkt het best?

23 juli 2021

Er bestaan heel veel verschillende soorten bierglazen. Dat is niet alleen omdat de brouwer graag glazen wil met zijn eigen merk erop voor de merkbeleving. Ieder glas laat je bier ook anders smaken. Welk glas moet je dus gebruiken voor welk biertype? En hoeveel verschillende glazen zou je dan in huis moeten hebben?

Uit een vandeStreek-bierglas drinken? Check de webshop!

Beleving
Veel bierdrinkers hebben een aardige collectie bierglazen in huis, merkglazen over het algemeen. Zodat je je favoriete bier in het bijbehorende glas kunt drinken. Slim, want de brouwer weet dat hun bier in die glazen het best tot zijn recht komt. Daarnaast werkt het in ons brein zo dat het juiste glas voor het juiste bier onze drinkervaring versterkt. De beleving van een bier is dus beter met het juiste glas. Dat juiste glas hangt van het biertype af.

Bier uitschenken in glas is sowieso verstandig. Bier uit de fles of uit blik drinken zorgt ervoor dat je de geur van het bier minder meekrijgt. Zeker bij IPA’s is dat een groot deel van de beleving. Het uitschenken van het bier zorgt er ook voor dat er al wat van het koolzuur verloren gaat: dat wordt omgezet in schuim. Naast dat dat een smaakbeleving geeft, is dat ook beter voor je maag. Als je bier rechtstreeks uit de fles of het blik drinkt, zorg je ervoor dat het koolzuur zich daar ophoopt. Dat is niet fijn voor je maag.

Smalle glazen
In de horeca vind je veel smalle, taps toelopende glazen: vaasjes. Die houd je makkelijk in de hand en daar blijft de schuimlaag mooi compact in. Je drinkt er ook een flinke slok mee naar binnen. Dat is belangrijk omdat daarmee de bitters tot achter in de keel komen. Een goed glas voor licht alcoholische en bittere bieren dus, zoals pilsners en IPA’s.

Tulpglazen
Veel bieren worden tegenwoordig in tulpglazen uitgeschonken; daarbij heb je een brede kelk met een taps toelopende mond. Dat zorgt er voor dat de geur niet heel snel vervliegt, waardoor bij een IPA bijvoorbeeld de hopgeur in het glas blijft hangen en bij een stout of porter de moutgeur. Het voordeel van de steel bij het bierglas is dat je het bier niet snel met je handen opwarmt.

Brede kelken
Veel Belgische bierstijlen worden in brede kelken geserveerd. Bieren als dubbels en tripels halen hun smaak en geur uit de mout, en die vervliegen hierin minder snel. Daarnaast zijn het vrij zware bieren en uit een kelk neem je minder makkelijk een grote slok. Het glas zorgt er dus voor dat je rustiger drinkt.

Weizenglazen
Duitse Weizenbieren worden traditioneel in halve literflessen verkocht. Het glas voor die bierstijl is dan ook een halve liter-maat. Het inschenken van een Weizen in een traditioneel glas is best een uitdaging omdat de smalle voet voor heel wat schuimvorming kan zorgen. Rustig schuin inschenken werkt het best. Het glas heeft vaak reliëf om de voet. Dat zorgt ervoor dat je het bier met je hand niet zo snel opwarmt. De laatste slokken van je halve liter moeten ook nog koel zijn, natuurlijk.

Proefglazen
Om bier goed te kunnen proeven, zonder dat je gelijk een groot glas ervan hoeft leeg te drinken, zijn er proefglazen. Dit zijn veelal kleinere glazen met een inhoud van rond de 15cl die iets taps toe lopen, waardoor de geuren er goed in blijven hangen net als bij tulpglazen. Proefglazen zijn ook ideaal als je een zwaarder bier zoals een vatgerijpt bier wilt delen om er samen van te kunnen genieten.
Uiteindelijk kun je elk bier in elk glas drinken, maar het kan daardoor dus anders smaken doordat geuren en smaken op verschillende manieren je neus en mond binnenkomen. Leuk voor een proeverij: welke smaakverschillen kun je ontdekken als je bieren uit verschillende glazen drinkt? En wat gebeurt er als je geblinddoekt verschillende bieren drinkt uit hetzelfde glas? Probeer het uit!