TERUG

Waar komt IPA vandaan?

2 augustus 2021

De laatste jaren heeft één bierstijl een enorme vlucht genomen: de India Pale Ale, oftewel IPA. Het is niet meer weg te denken bij een cafébezoek of een feestje thuis. Er bestaan verschillende mythes over het ontstaan van dit heerlijke hopsap. Wat zeker is, is dat het een Engelse brouwer is geweest die de naam heeft bedacht en vermarkt: George Hodgson van de Bow Brewery.

De Hop Art IPA – nu al een klassieker!

De grote mythe is dat IPA gebrouwen zou zijn als bier om mee te nemen naar India, een voormalige kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Dit verhaal is echter niet juist, er is tal van bewijs dat er allerhande bieren werden geëxporteerd naar de koloniën.

De IPA zoals we die nu kennen lijkt niet op de IPA van de 18e eeuw. Of het stevig gehopte bier bedacht is met de reis naar de Britse koloniën in het achterhoofd of dat het in eerste instantie voor de Engelse markt was gebrouwen is niet duidelijk. Wat wel bekend is, is dat de brouwers wisten dat je bier langer kunt bewaren als er (flink wat) hop in zit. En ook als het een hoog alcoholpercentage heeft trouwens, maar daar waren de Engelsen niet zo van gediend. Hop werd dus met name gebruikt voor de houdbaarheid van de bieren en niet per se voor de smaak.

De Hazy Weekend – een moderne variant van de IPA

Vandaag de dag
Tegenwoordig zijn IPA’s juist wél gebrouwen voor die hopsmaak. Toen in de jaren ‘90 de craftbrouwerijen in Amerika begonnen te groeien, brouwden ze vooral Europees geïnspireerde stijlen. Toen ze een zeer hoppig bier brouwden, gingen ze de boeken in om te kijken onder welke stijl dit zou vallen – zo kwam het dat de term IPA nieuw leven werd ingeblazen.

Omdat het om de smaak van de hop gaat zijn IPA’s juist bieren die je zo vers mogelijk moet drinken. Dat verse is belangrijk als je de fruitigheid van de hoppen wilt ruiken en proeven. Hop vervliegt namelijk best snel, vandaar de korte THT-datum op sommige IPA’s. Daarna zijn ze nog prima te drinken, maar kan de brouwer de door hun gewenste hopgeur en -smaak niet meer garanderen.

Die nieuwe IPA is ontstaan aan de westkust van Amerika. Daarna is de stijl doorontwikkeld: tot Double IPA, Black IPA, Belgian IPA, Sour IPA, New England IPA, Non Alcoholic IPA, Session IPA, Triple IPA, etc. De brouwer heeft dankzij de grote variëteit aan hoprassen genoeg materiaal om mooie hop-forward bieren te brouwen. En als je er bijna helemaal doorheen bent, dan kweek je je eigen hopras en creëer je een groep hopboeren om het voor je te groeien. Toch?