TERUG

Onze bieren op een rij!

13 augustus 2021

vandeStreek bier heeft natuurlijk Playground non alcoholic IPA als vlaggenschip. Hoe zijn we daar nou op gekomen, wat zit er in en welke andere bieren brouwen we nog meer? Ieder bier heeft zijn eigen verhaal , dus ook die van vandeStreek bier.

Vooral zin om te proeven? Ga naar de webshop!

Broeders
Broeders is het eerste bier dat we sinds onze start in 2013 nog steeds brouwen en draagt natuurlijk de naam omdat het bier bedacht is door broers Sander en Ronald van de Streek. Broeders is een tarweblond vanwege zijn kleur en ingrediënten, een officiële bierstijl is het nog niet.

Het eerste recept van wat later Broeders werd, was ons 22e hobbybrouwsel. We hadden bij een hobbybrouwevent ingrediënten gewonnen en besloten met alles één bier te brouwen. Veel te veel Duitse hop voor in de whirlpool, lekker veel tarwe en een Amerikaanse gist. Er kwam een verrassend doordrinkbaar blond bier uit en de herinnering aan die hobbybrouwbatch deed ons besluiten dit bier in 2013 op de markt te brengen.

De ingrediënten die we wonnen waren gesponsord door Castle Malting en dat is nog steeds onze mouterij van voorkeur.

Hop Art
In onze beginjaren zijn we één dag in de week minder gaan werken voor onze toenmalige werkgevers om aandacht te geven aan vandeStreek bier. Het eerste jaar kregen we die dagen nog niet vol met orders en brouwen dus toen er een mail binnenkwam van Casco, een kunstinstelling in Utrecht, met de vraag of we hun artist in residence wilden leren brouwen antwoordden we natuurlijk met een volmondig ja.

Tijdens de brouwdag kwamen we in contact met allerlei kunstenaars die langskwamen en zo realiseerden wij ons dat bier óók kunst is. Hop Art is een 5% West Coast IPA, met een frisse bitter en een aroma waarin je perzik en citroen kan ontdekken. We gebruiken klassieke hoppen die echt horen bij de eerste Amerikaanse IPA’s. Columbus is de bitterhop en Cascade en Citra maken het aroma.
Tegenwoordig kunnen we Hop Art glutenvrij brouwen en dat doen we dus ook!

Hazy Weekend
Hazy Weekend is onze New England IPA -zacht, fruitig en met knallend hoparoma. Toen we het brouwen van New England IPA’s (NEIPA) onder de knie hadden door het brouwen van verschillende specials, hebben we Hazy Weekend als vast bier aan onze lijn toegevoegd.

Hazy Weekend is vernoemd naar het moment dat we hem brouwen – altijd op maandag, als we nog een beetje hazy zijn van het weekend. Het bier is bedoeld om het weekend te vieren, welke dag van de week het ook is. >>

In Hazy Weekend speelt Amarillo hop altijd een belangrijke rol. Deze hop geeft in dit recept de smaak en geur van rijpe, zoete ananas. Daarnaast gaat er in elke batch voor 50% andere hop. Op de onderkant van elk blik lees je terug met welke hop er is gedryhopt in die batch.

Turf ’n Surf
In Turf ‘n Surf komen land en zee bij elkaar en dat is te zien op het label. Jamie Nee, onze labelkunstenaar, heeft blauw en groen gekozen om dit duidelijk te maken en ook wát er op het label staat is overduidelijk land en zee. Turf ’n Surf is tot stand gekomen omdat Ronald van de Streek graag een tripel wilde toevoegen aan het assortiment. Sander was het daar niet direct mee eens dus werd er de stad ingetrokken om tripels te drinken. Niet per se een goed streven van een avond maar zoals te proeven is, is er tóch wat goeds van gekomen.

Rond middernacht zaten Sander en Ronald in Café West aan de Vleutenseweg in Utrecht en daar stonden peper en zoutmolen nog op tafel. Zo ontstond het idee om een tripel met zout te brouwen. Na wat mengen met een klassieke tripel en zout bleek het nog niet helemaal af te zijn. Opeens stond Ronald op en liep naar de bar om een rokerige whisky te bestellen. Een paar druppels gingen bij de tripel en zo werd het idee van de Turf ‘n Surf geboren.

Onze bekroonde Playground non-alcoholic IPA

Playground & Fun House
Naast alle bieren met alcohol brouwen we natuurlijk ook bieren net een alcoholpercentage lager dan 0,5%. Deze bieren noemen we non alcoholic. We waren met Playground de eerste non alcoholic IPA in Nederland en hebben het ambacht sindsdien steeds meer verfijnd. Zo brouwen we naast de Playground ook Fun House – een New England IPA met minder dan 0,5% alcohol, een Grapefruit IPA en elk kwartaal proberen we wat nieuws uit in onze range specials.

Playground is ontstaan toen de vriendinnen van Sander en Ronald, toevalligerwijs, tegelijk zwanger waren. Er kwam een kratje Jever Fun in huis en ons brouwershart vroeg zich af waarom niemand veel hop in een non alcoholic bier deed. Die vraag bleef maar doorzingen en de zoektocht naar het ultieme non alcoholic bier was begonnen.
De naam Playground slaat op bijna alles wat we bij vandeStreek bier doen – we houden van spelen en dat zie je terug in onze bieren, op onze social media en als je ons ergens tegenkomt.