TERUG

“KOM JE MET ONS DANSEN?” Bollywood Guru – India Style Lager

27 maart 2018

Samen met onze vrienden van Oersoep uit Nijmegen hebben we eindelijk een collab gebrouwen op een heerlijke lentedag! Onze eerste lager en tevens ondergistend bier in de brouwerij met een hoeveelheid Hüll Melon, Comet, Cashmir en Columbus hops waar je spontaan van gaat dansen als je het proeft – wij dan wel tenminste.

 

Hoog in alcohol (6,5%) en genoeg fruit aroma’s om het haast een IPA te noemen, maar toch niet helemaal. Dit bier is een lager; het verschil met een ale is het gebruik van een gist met ondergisting.

 

Bovengisting en ondergisting zijn twee verschillende benamingen voor het type gist; ondergisting betekent dat een gistproces plaats vindt op relatief lage temperaturen (7-14 graden Celsius) en bovengisting op hoge temperaturen (15-25 graden Celsius). Ook drijft het gist op de bovenkant bij de bovengisting en zakt het bij de ondergisting naar de bodem van de lagering tank. Het ondergist proces duurt daarom ook langer en heeft meer tijd nodig om te rijpen, deze processen resulteren daarom ook in andere smaken en types bier. De lager wordt daardoor ook meer “crispy” en wat voller van smaak.