TERUG

Je eigen wormenhotel!

21 mei 2021

Wanneer je hop gaat groeien, heeft ze voeding nodig. Je kunt daar organische potgrond voor gebruiken (met of zonder bierbostel), maar je kunt ook je eigen compost maken met gebruik van wat vriendelijke compostwormen. Een mooi gebruik van je groente-, fruit- en tuinafval, en gezond voor je hop en de plantjes die je eromheen hebt geplant. Laten we dus een mooi werkend wormenhotel maken! Voor in je tuin, op je balkon, of in de gang.

Kopen of bouwen?

De makkelijke manier is naar een tuincentrum gaan en daar een kant-en-klaar wormenhotel te kopen. Of nog veel beter – koop er 1 van Hopboer Jamie! (€99,95) Daarna is het verder inrichten en wormen aanschaffen. Je kunt je wormenhotel ook zelf maken, van plastic bakken, of van (rest)hout en gaas. Het voordeel van hout is dat het natuurlijker is. Zin om zelf te klussen? Voor een volledige beschrijving – check hopboer Jamie z’n website.

Een wormenhotel van (rest)hout is simpel: je timmert een aantal even grote bakken die je op elkaar kunt stapelen. In de onderste zorg je ervoor dat je eventueel restvocht kunt opvangen, en in de bakken die erop komen, span je gaas: niet te fijn, niet te grof. Een plastic wormenhotel is het snelst om te maken: je neemt een aantal stapelbakken en boort heel veel gaatjes in de bodem (behalve in de onderste bak!). Door het gaas en de gaatjes kan er vocht naar beneden sijpelen en zorg je voor zuurstof. Ook zijn dat de plekken waar de wormen door naar boven zullen kruipen als ze de voedingsstoffen uit je groenafval hebben verwerkt.

Van belang is dat je wormenhotel dus als onderste laag een goede opvangbak heeft voor het vocht wat zal ontstaan (het percolaat). Er zijn wormenhotels te koop met een kraantje in de onderste bak waarmee je dat percolaat makkelijk kan aftappen. In een houten wormenhotel is de vocht en luchtbalans het allerbeste. Het hout neemt namelijk vocht op – en laat het weer los als dat nodig is. Ook blijft hout altijd ademen en daar houden de wormen van!

Vullen

De geperforeerde bodem zul je eerst moeten bedekken met een zogenaamde beddinglaag van vijf centimeter. Die beddinglaag bestaat uit luchtig materiaal waar het vocht goed doorloopt en wat zelf ook rustig verteert. Denk aan kleine takjes snoeiafval, dorre stengels van kruiden en vaste planten, en stro. Snij of hak dit materiaal in kleine stukken van vijf centimeter en bevochtig het licht. De beddinglaag vul je dan aan met de wormen en hun oorspronkelijke omgeving: het compost waarin je de wormen van je wormenleverancier hebt gekregen.

Je kunt niet zomaar regenwormen uit je tuin verzamelen en in je hotel stoppen. Je zult dan moeten zoeken naar de rode compostworm of de tijgerworm. Die vind je in composthopen: wie weet heb je ergens nog een stapel rottende bladeren in je tuin liggen. Je kunt ook kijken of er collega composteerders bij je in de buurt wonen. Ga eens praten met je buren, wie weet hebben zij wat voor je.

Uiteraard zijn er online ook wormen te vinden. Kijk eens bij Nudge of er een eigenaar van een wormenhotel bij je in de buurt woont die je wil helpen opstarten. Zij zijn vaak ook bereid om je tips te geven voor je startende hotel. Uiteraard zijn er ook wormen te koop via het wormen wijde web, maar daar krijg je waarschijnlijk niet de compost bij waar de wormen al aan gewend zijn.

Voeden

Op de laag compost met je wormen leg je nu een laag groente- en fruitafval, snijd ook dat in kleine stukken. Je wormen zullen eerst de voeding halen uit het compost waarin ze verhuisd zijn, maar al snel beginnen ze aan de door jouw aangeleverde hapjes. Dan kan een paar weken duren, dus heb geduld. Overvoer je wormen niet. Je kunt de laag afval afdekken met papiersnippers en kartonnen eierdoosjes. Dat houdt het licht tegen, en het dient later weer als voedsel voor je wormen.

Je wormen lusten niet alles. Je maakt ze blij met bijvoorbeeld koffiedrab, snijafval van bieten en courgettes, slastronken, verwelkte bloemen, karton, houtsnippers. Gooi geen bereide etensresten in je wormenbak, geen brood en gebak, geen dierlijke producten en geen citrusvruchten. Je kunt je GFT-bak dus nog niet wegdoen! Misschien gaat die wel minder stinken. De wormen werken namelijk 24/7 en verteren het groenafval snel, en dat neemt de geur van verrotting weg.

Stapelen

Je zet dus meerdere bakken op elkaar, want de wormen kruipen zelf omhoog als de voeding in een bak op is. Als in de onderste bak geen wormen meer zitten, weet je dat die compost goed is om bij de hopplant te strooien. De lege bak zet je dan weer op die waar de wormen in zitten en die ga je weer vullen met een beddinglaag en groenafval. Een kind kan de was doen als je zin hebt om wat te leren en je je aandacht er maar bij houdt! De grond die je creëert met je compost zorgt voor een bodem vol voedingsstoffen. De wormen eten ziektekiemen op en maken goede bacteriën aan. Daarnaast nemen ze CO2 op en zorgen ze voor lucht in de bodem. Dat maakt dat regenwater makkelijker naar het grondwater stroomt. Je wormen voorkomen dus uitdroging van de grond waar je hop in groeit. Waar wacht je dus nog op? Aan de bak met je wormenhotel!