TERUG

Islay Barrel Aged Weizen Doppelbock

13 december 2021

Het team van vandeStreek wordt af en toe losgelaten om een bier te brouwen waar zij zin in hebben. De Islay BA Weizen Doppelbock is dit jaar het kind van die actie. De brouwers huppelden als een berggeiten zo blij door de bouwerij met het resultaat.

De meeste bieren die op vat worden gelegd, zijn donkere, zware bieren. Zwaar is deze Doppelbock wel, donker niet. Maar zo proeft ‘ie wel! De rokerige turfgeur en -smaak van de Islay vaten complementeren de zoetheid van het bier. Het mooie is dat de barrel niet overheerst: het volle mondgevoel en het zoetje maken dat het bier makkelijk wegdrinkt.

De vaten die vandeStreek voor dit bier heeft gebruikt zijn dus Islay-vaten, specifiek Laphroaig en Staosiha (bekend van Bunnahabhain). Islay is een Schots eiland waar uitgesproken rokerige whiskys vandaan komen. In het zuiden van het eiland zijn de whiskys heftiger in rook dan in het noorden, de Laphroaig-vaten hadden dus een rokeriger whisky in zich dan de Staoisha-vaten. Voor dit bier is er dus een combinatie gebruikt.

Die rokerigheid in de whisky komt doordat de mout boven een turfvuur gedroogd wordt. De rook trekt daarbij in de mout en omdat de whisky op vat wordt gelegd, trekt die rook ook in het hout. Het bier wat daarna in dat vat wordt gebarrel-aged neemt die rook weer over. De Islay-whisky’s worden ook wel medicinaal genoemd omdat de turfrook een jodiumachtige geur geeft. Dat klinkt helend, maar ook wel heftig. Een smaak voor de gevorderde whisky- en bierdrinker, dus. Of een bier om met een aantal vrienden te proeven en te proberen. Geniet ervan!

Tip: drink er een glas Laphroaig bij en proef de overeenkomsten en verschillen!