TERUG

Hop in je tuin? Lekker #avontuurlijktuinieren! 10 redenen om mee te doen.

13 april 2021

Wij hebben in april 2021 het Klophop project gelanceerd waarbij we iedereen uitnodigen om hop in eigen tuin, op balkon of elders in de buurt te planten. Maar wat is hop eigenlijk, wat is wel handig om te weten voor je begint en waar moet je op letten?

1 – Hop is een makkelijke plant

Hop heeft ontzettend veel groeikracht. Dit betekent dat je bijna gegarandeerd tot een succesvolle oogst kunt komen, waar je hem ook plant. Hop is een klimplant, die wel 6 meter hoog kan klimmen. Gelukkig laat hij zich ook graag sturen dus als je hem begeleid langs een draad, regenpijp of klimrek. Na de oogst in september, waarbij je de hele plant afknipt en naar de brouwerij brengt gaan de wortels in de grond door en komt hij volgend seizoen opnieuw en sterker weer naar boven. Zoals gezegd – makkelijke plant!

2 – Hopboer Jamie helpt je tot een succesvolle oogst te komen

Hopboer Jamie is begaan met het leed in de wereld maar ook met het leed van alle hopboeren. Bij vragen helpt hij je daarom graag!

3 – Hop ziet er geweldig uit!

Kijk  maar.. is het geen plaatje?

4 – Volg en deel elke maand een update over jouw hop!

Elke maand geeft hopboer Jamie een update vanuit de hoptuin op Stadtuin de Klopvaart. Tijdens deze update (live gestreamd of live op locatie als dat mag) vertelt Hopboer Jamie over de status van de planten én beantwoord hij vragen van alle boeren. De data zijn hier te vinden.

5 – Hop levert je de duurste groente in de wereld: Hopscheuten!

In het voorjaar kun je de nieuwe uitlopers die onder de grond zitten uitgraven en oogsten. Dit heeft vrijwel geen effect op de groei van de plant en maakt een heerlijk frisse voorjaarsgroente. Door de schaarste en intensiviteit van het oogsten is het 1 van de duurste groentes.

6 – Hop is een belangrijke smaakmaker in bier

Jij groeit in je tuin een écht onderdeel van een bier. Niet fictief, nee jouw hop komt in bier wat in de winkel te koop gaat zijn en wat je van tap kan drinken! Hop zorgt voor bitterheid in bier en heeft daarnaast fantastische aromatische eigenschappen.

7 – Jouw hop in een bier wat in de winkel komt

Lever je hop in tijdens het oogstweekend op 18 en 19 september bij het proeflokaal van vandeStreek bier. Kom gezellig oogsten (bloemetjes plukken), drink een biertje mee en daarna gebruiken wij de hop in een echt bier!

8 – Wordt onderdeel van de Hopboeren whatsappgroep

We hebben een WhatsApp-groep voor alle hopboeren gestart. Hierin kun je updates delen over jouw plant, vragen stellen en natuurlijk alvast voorpret beleven aan de succesvolle oogst! Wordt onderdeel via deze link.

9 – Je kan ook thee, of een kalmerend kussen maken van je hopbloemen

Moet je iemand in je huishouden overtuigen van het nut van de hopplant en houd die niet van bier? Je kan ook thee trekken van de bloemen, dat werkt kalmerend. Ook zijn er mensen die de bloemen drogen en in een kussentje naast hun gezicht leggen in bed om zo beter in slaap te komen. Wij hebben liever dat je met ons komt oogsten natuurlijk!

10 – Leer alles over natuurlijk tuinieren van Hopboer Jamie

En als dit alles nog niet genoeg is dan leer je tijdens dit project van Hopboer Jamie ook nog eens alles over duurzaam en natuurlijk tuinieren. Wat is het belang van bodemleven, lieveheersbeestjes, vogels, schimmels en al het anders moois in je tuin? Doe mee en binnenkort weet je het!