TERUG

“HET IS HAPPY SOUR” Star Gose – Sour Ale

6 maart 2018

Na het brouwen van ons eerste fruit bier, vonden we het tijd voor een superstar-remake van de traditionele zure Duitse bierstijl. Gose werd van oudsher gebrouwen in Leipzig en Goslar in de 18e en 19e eeuw. Deze stijl was net als de Belgische Geuze gebaseerd op spontane gisting en met toevoeging van zout. Vroeger werd het wort blootgesteld aan open lucht waarbij er “wilde” gisten en bacteriën in het bier konden komen. De vergisting van de suikers resulteerde vaak in een aangezuurd bier, alleen was de smaak en kwaliteit niet constant.

 

Nu is Gose weer terug van eeuwenlang weg te zijn geweest. Het wordt zuurder gemaakt met behulp van melkzuurgisting in plaats van spontane gisting om controle te hebben op het proces en op het bier dat eruit komt.

 

Omdat we het bier lekker doordrinkbaar gehouden hebben, zijn de zure en zoute tonen wel aanwezig, maar niet in een extreme mate. Ook hebben we natuurlijk een goede hoeveelheid Palisade en Horizon hop toegevoegd voor een duidelijk aroma van grapefruit, dit gaat heerlijk samen met het zure karakter van het bier.

 

Een ware smaakbeleving en nog eens laag van alcohol (4,0%)!