Onze bieren op een rij!

13 augustus 2021

vandeStreek bier heeft natuurlijk Playground non alcoholic IPA als vlaggenschip. Hoe zijn we daar nou op gekomen, wat zit er in en welke andere bieren brouwen we nog meer? Ieder bier heeft zijn eigen verhaal , dus ook die van vandeStreek bier. BroedersBroeders is het eerste bier dat we sinds onze start in 2013 nog steeds brouwen en draagt natuurlijk de naam omdat het bier bedacht is door broers Sander en Ronald van de Streek. Broeders is een tarweblond vanwege...
Verder lezen

Let’s talk about verpakkingen!

9 augustus 2021

Je kunt bier in verschillende verpakkingen kopen: fles, blik, stalen fust, plastic fust, cask en er zijn zelfs bieren in een zak te koop. Op zich maakt het niet uit waarin bier verpakt wordt, als de smaak maar is wat ‘ie moet zijn. En juist daar zijn de meningen over verdeeld. Wat smaakt nu het best? Bier uit fles? Bier uit blik? Bier van de tap? Naast smaak zijn er andere overwegingen om voor een bepaald verpakkingsmateriaal te kiezen. De...
Verder lezen

Gist – de laatste ontdekking

6 augustus 2021

Er zijn vier basisingrediënten van bier, maar heel lang wist men dat niet. Pas toen Louis Pasteur in de 19e eeuw ontdekte dat gist de oorzaak was dat voedsel ging fermenteren was het laatste stukje van de puzzel bekend. Tegenwoordig onderscheiden we drie soorten gist: ondergist, bovengist, en wilde gist. Binnen die categorieën zijn er uiteraard weer verschillende varianten die verschillende smaken geven. Wilde gistWilde gist is de gist waar bier al eeuwen mee wordt gebrouwen. De gist die om...
Verder lezen

Waar komt IPA vandaan?

2 augustus 2021

De laatste jaren heeft één bierstijl een enorme vlucht genomen: de India Pale Ale, oftewel IPA. Het is niet meer weg te denken bij een cafébezoek of een feestje thuis. Er bestaan verschillende mythes over het ontstaan van dit heerlijke hopsap. Wat zeker is, is dat het een Engelse brouwer is geweest die de naam heeft bedacht en vermarkt: George Hodgson van de Bow Brewery. De grote mythe is dat IPA gebrouwen zou zijn als bier om mee te nemen...
Verder lezen

Hop hop hop!

30 juli 2021

Eén van de vier smaakmakers van bier is hop. Voor sommige brouwers dé smaakmaker. Bij vandeStreek bier brouwen we vaak hop-forward bieren; onze IPA’s Hop Art, Hazy Weekend, of Playground bijvoorbeeld. Meestal is er op de verpakking te vinden welke hopsoort er in onze bieren zit. Om maar even aan te geven dat de smaak van hop écht belangrijk is. Naast alle commerciële rassen die we gebruiken, hebben we ook ons eigen hopproject: Klophop. HopteeltHop wordt verbouwd in de gematigde...
Verder lezen

Mout maakt het bier

26 juli 2021

Mout is een belangrijke smaakmaker in bier. Naast de kleur zorgt mout ook voor body en de alcohol. In bier wordt er meestal gebruik gemaakt van gerstemout maar ook tarwe, haver, rogge of spelt kun je vinden in onze bieren. Ieder recept heeft een eigen mix aan mouten en ongemoute granen, een kans dus om eindeloos te spelen. Voordat we het over de verschillende smaken van de verschillende granen gaan hebben, moet je eerst weten wat vermouten nu eigenlijk is....
Verder lezen

Welk glas drinkt het best?

23 juli 2021

Er bestaan heel veel verschillende soorten bierglazen. Dat is niet alleen omdat de brouwer graag glazen wil met zijn eigen merk erop voor de merkbeleving. Ieder glas laat je bier ook anders smaken. Welk glas moet je dus gebruiken voor welk biertype? En hoeveel verschillende glazen zou je dan in huis moeten hebben? BelevingVeel bierdrinkers hebben een aardige collectie bierglazen in huis, merkglazen over het algemeen. Zodat je je favoriete bier in het bijbehorende glas kunt drinken. Slim, want de...
Verder lezen

Het belang van water

19 juli 2021

Zonder water zouden we niet bestaan. Sterker nog, waarschijnlijk geen enkel leven. Water is veelzijdig. Je kan er in zwemmen, je wast je er mee, je kan het drinken, er zwemmen vissen in; de mogelijkheden zijn eindeloos. Én, zonder water zou bier niet bestaan. Bier bestaat namelijk voor 90% uit water. Dan hebben we het niet over pure H2O. Nee, water dat vol zit met mineralen, zouten en metalen. De samenstelling van het water is van invloed op de smaak...
Verder lezen

Is het een lager of een ale?

16 juli 2021

Als je ale in het woordenboek opzoekt dan lees je dat het bier is uit het Verenigd Koninkrijk. Ale is bovengistend: tijdens de vergisting is de gist actief bovenin de tank. Daarbij zegt men dat er bij een ale een deel van de gerst die wordt toegevoegd, geroosterd is. Zo´n Engelse ale is daarom vaak een donkerder bier. Lager komt uit het Duits. Het is afgeleid van het werkwoord lagern, wat inhoudt dat het bier (of andere etenswaren) in vaten...
Verder lezen

Brouwen – hoe gaat dat eigenlijk?

13 juli 2021

Het verhaal gaat dat brouwen ooit is begonnen met brood dat nat is geworden en is gaan fermenteren. Iemand die heel erge honger had, is dat gaan eten en werd daar waarschijnlijk vrolijk van. Daarna was het een kwestie van dat proces herhalen en ermee experimenteren, met toevoegingen voor de smaak. Dat laatste gebeurt nog steeds, het brouwproces is inmiddels wel inzichtelijker geworden. We nemen de stappen die wij dagelijks doen met je door. SchoonmakenBrouwen is schoonmaken. Daar zijn we...
Verder lezen