TERUG

Barrel Hazard – BA Imperial Stout

27 december 2021

Stouts, zeker de zwaardere (imperial) versies, worden vaak op vaten gelagerd. De donkere, zware bieren hebben een goede basissmaak die mooi kan worden verrijkt met smaken van een vat.

vandeStreek heeft de afgelopen jaren veel gespeeld met het op vat lageren van imperial stouts: de RISky Business bieren. Met de Barrel Hazard spelen we door; deze versie heeft op Buffalo Trace bourbonvaten gelegen.

Buffalo Trace

Bourbon is een product wat in de Amerikaanse staat Kentucky wordt gemaakt. Buffalo Trace maakt Straight Bourbon Whiskey, wat betekent dat de vergiste mash niet meer dan 80% alcohol mag bevatten. Het distillaat moet dan nog minimaal twee jaar op nieuwe gebrande eikenhouten vaten rijpen. Daarna mag er nog wel geblend worden met andere bourbons binnen dezelfde staat, en er mag water toegevoegd worden om de whiskey minder sterk te maken. Genoeg speelvrijheid, dus.

Buffalo Trace laat haar bourbons rijpen in haar oude warehouses. Als de smaak op haar hoogtepunt is, wordt de bourbon gebotteld. Je hebt dan een rijke en complexe whiskey met smaken als vanille, toffee en gesuikerd fruit. Vanille en melasse geven een stout een vollere en verwarmende smaak. Dit past perfect bij de chocola- en koffiesmaken van een stout.

Tip: drink er een glas Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey bij en proef de overeenkomsten en verschillen!